Lesy ČR odstoupily od smluv s Less & Forest

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Kubelka Tomas

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) odstoupil od smluv s největší českou lesnickou firmou Less & Forest, a to na všech 32 smluvních územních jednotkách. Důvodem je úpadek lesnické firmy. Lesy ČR už podle něj připravují nové veřejné zakázky pro dotčené územní jednotky. Less & Forest, která je největším obchodním partnerem LČR, je v insolvenci od 1. října.

„Po zvážení aktuální situace včetně možných dopadů na hospodářské zájmy a povinnosti státního podniku přistoupily Lesy ČR k ukončení smluv s Less Forest z důvodu jeho trvajícího úpadku,“ uvedl mluvčí LČR Zbyněk Boublík. Podle něj smluvní partner neplní jak své peněžité závazky za odběr dříví, tak ani přes výzvu Lesů ČR neprováděl řádně pěstební činnosti.

Lesy ČR už proto přijaly opatření k alternativním způsobům zajištění těžby dříví a zajištění plynulosti dodávek dříví na trh. Po ukončení těžeb Less Forest představuje nedotěžený objem dříví v letošním roce zhruba 400.000 metrů krychlových, což je 2,5 procenta celkových těžeb v celé ČR.

„Tento objem bude nahrazen do konce roku 2012 jednak formou elektronických aukcí na pni, jednak zvýšenými dodávkami dříví vytěženým lesními závody Lesů ČR,“ uvedl Boublík. Lesy ČR tak v letošním i příštím roce nabídnou veřejnými kanály na trh stejný objem dříví, jaký měl původně v rámci smluv vytěžit Less Forest.

Prodej dřeva „při pni“ znamená, že lesnické firmy ve státních lesích nejen těží, ale vytěžené dřevo také dále samy prodávají.

Podle mluvčího Lesy ČR zároveň zahajují pro dotčené smluvní územní jednotky přípravu nových veřejných soutěží. Do doby jejich ukončení a vyhlášení vítěze zajistí LČR nezbytné lesnické činnosti formou takzvaného jednacího řízení bez uveřejnění, dodal Boublík.