Lesy ČR podepsaly první smlouvy na velký tendr

Těžební práce, ilustrační foto

Těžební práce, ilustrační foto Zdroj: ctk

Lesy ČR začaly se zhruba dvouměsíčním zpožděním podepisovat první smlouvy na těžební a pěstební práce v takzvaném velkém, miliardovém tendru na rok 2012 a další. Informaci deníku E15 potvrdili zástupci společnosti Less&Forest, která podala nejlepší nabídky na třech čtvrtinách ze 117 smluvních územních jednotek.

Zpoždění způsobilo zejména pozastavení podepisování smluv ze strany Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, který zkoumal, zda výsledkem tendru nemůže být vznik monopolního postavení některé z firem na trhu. Tendr ÚOHS nakonec na začátku prosince posvětil.

„Ano, Lesy ČR již začaly podepisovat smlouvy se svými partnery na jednotlivých zakázkách v rámci tendru na provádění lesnických činností na rok 2012 a další. Mezi firmami, se kterými již LČR uzavřely smlouvu, je i Less&Forest,“ řekl deníku zástupce ředitele Less a. s. Petr Huml.

Lesnické firmy si na zpoždění stěžovaly, neboť jim podle nich způsobí velké, milionové a možná i vyšší škody. Firmy totiž nedostaly čas zakázky řádně přebírat, s předstihem si zajišťovat těžební a dopravní kapacity, přesunout na zakázky svoje lidi a především sjednat dobře smlouvy s odběrateli. „Lesnické společnosti by měly ve spolupráci s LČR a ministerstvem zemědělství hledat kompenzaci těchto ztrát, které nezavinily a nemohly předvídat. Tyto náklady nemohly být zakalkulovány do nabídek,“ řekl deníku E15 majitel holdingu Less Jan Mičánek. Sám Mičánek odhaduje škody i vzhledem k postavení firmy v tendru na stamilionové.

Průtahy lesnickým firmám vadí

I podle výkonného sekretáře Sdružení podnikatelů v lesním hospodářství při Agrární komoře Václava Šebka znamenají průtahy s podepisováním smluv nejistotu ve firmách. „Členové našeho sdružení tak řeší aktuální problémy týkající se zakázek na další období, přehodnocují kapacitní potřebu zaměstnanců. To vše má dopad do hospodářských výsledků jednotlivých firem,“ řekl již dříve deníku E15 Šebek.

K zahájení podepisování smluv vyzval generálního ředitele státních Lesů ČR, obhospodařujících zhruba polovinu lesů v Česku, i nový ministr zemědělství Petr Bendl (ODS). „Ředitel Svatopluk Sýkora již dostal pokyn, aby Lesy ČR podepisovaly smlouvy na těch územních jednotkách z celkových 117, které jsou už nyní bez připomínek a jsou to dohody z prvního místa. Odhadem je to asi 40 procent z územních jednotek,“ řekl ministr deníku E15 v rozhovoru, který vyjde příští týden.

Samotné Lesy ČR zatím nechtěly informaci o začátku podepisování smluv komentovat. „O dosavadním vývoji tendru bude podnik informovat média během zítřka (pátku) prostřednictvím oficiální tiskové zprávy,“ řekl deníku E15 mluvčí LČR Zbyněk Boublík.