Milovníci steaků mají smůlu. Argentina na měsíc zastavuje vývoz hovězího masa

Skot na farmě u Buenos Aires. Argentina zakázala na 30 dní vývoz hovězího masa.

Skot na farmě u Buenos Aires. Argentina zakázala na 30 dní vývoz hovězího masa. Zdroj: Reuters

Argentinský prezident Alberto Fernández se kontroverzním krokem snaží zastavit růst cen hovězího masa na domácím trhu.
Argentina patří k největším světovým exportérům hovězího masa. Loni prodala do zahraničí 819 tisíc tun masa za více než 70 miliard korun.
3
Fotogalerie

Argentinský prezident Alberto Fernández se odhodlal k velmi překvapivému a razantnímu kroku. Jeho vláda v pondělí dočasně zakázala vyvážet do zahraničí hovězí maso. Fernández chce tímto způsobem nastartovat skomírající domácí spotřebu. Embargo zatím platí na třicet dní s tím, že může být zkráceno, pokud se dostaví očekávaný efekt, uvádí argentinský deník La Nación.

„Vzhledem k přetrvávajícímu růstu cen hovězího masa na domácím trhu se vláda rozhodla zavést sérii opatření, jejichž cílem je sektor regulovat, zakázat spekulativní praktiky a předejít daňovým únikům v zahraničním obchodu,“ píše se v prohlášení argentinského kabinetu. O konkrétní podobě dalších regulací má vláda informovat v příštích dnech.  

Argentina patří k největším exportérům hovězího masa na světě. Minulý rok vyvezla  819 tisíc tun zmiňované komodity za 3,37 miliardy dolarů, v přepočtu přes sedmdesát miliard korun. Většina dodávek směřovala do Číny, Německa, Chile a do Izraele. Vývoz argentinského hovězího stabilně rostl poslední čtyři roky a za první dva měsíce letošního roku dokonce dosáhl na nový rekord. Teď je však prezident Fernández ochotný peníze z exportu obětovat výměnou za přízeň vlastních občanů. 

Hovězí maso totiž na domácím trhu v poslední době prudce zdražuje a jen asi čtyři procenta argentinských krav se zkonzumují přímo v Argentině. Zatímco v roce 2009 průměrný Argentinec spotřeboval 69,3 kilogramu hovězího ročně, v roce 2021 to podle prognóz bude jen 49,2 kilogramu. Země se také už třetí rok potýká s hospodářskou krizí, kterou ještě zhoršila pandemie koronaviru. 

Výkon argentinské ekonomiky se loni propadl o 9,9 procenta. Inflace letos v dubnu vyskočila na 4,8 procenta, nejvýše za posledních 18 měsíců. Ceny zboží a služeb se za rok zvedly o více než čtyřicet procent. 

Agentura Bloomberg připomíná, že Argentinu, která je prezidentskou republikou, čekají na podzim průběžné volby, a Fernández se proto soustředí na zlepšení životní úrovně obyvatel. Podobnými kroky se už v minulosti zkoušeli zalíbit voličům jeho předchůdci v prezidentském úřadu Néstor Kirchner a Cristina Fernándezová.    

Rozhodnutí argentinské vlády nicméně velmi pobouřilo tamní farmáře, kteří s ním zásadně nesouhlasí a chystají protesty. „Zastavení exportu masa na třicet dní je chybou a krokem zpátky. Poškodí to výrobní sektor a mezinárodní reputaci Argentiny coby spolehlivého dodavatele,“ prohlásil Daniel Pelegrina, šéf Argentinské zemědělské společnosti.