Na vývoj vakcíny proti koronaviru si troufají i rozvojové země. Nechtějí čekat na velmoci

Vakcína vyrobená v Rusku

Vakcína vyrobená v Rusku Zdroj: Reuters

Vakcína vyrobená v Rusku
Itálie oznámila, že začíná testovat vakcínu proti koronaviru na lidech.
Hledání vakcíny proti koronaviru pokračuje i v laboratořích společnosti Eli Lilly.
Boj s koronavirem v Argentině
Argentinci kvůli karanténě více pijí a užívají antidepresiva. Konec opatření je v nedohlednu.
9
Fotogalerie

Koronavirová pandemie si už celosvětově vyžádala téměř 830 tisíc životů. Spolehlivá očkovací látka však stále není. Vyvinout se ji přitom snaží nejen Američané, Číňané nebo Rusové, ale i státy, od kterých by to čekal málokdo. A to i navzdory faktu, že ne každá země má prostředky, aby nákladný výzkum dokázala dotáhnout do konce.

Světová zdravotnická organizace eviduje 170 institucí, jež se pokoušejí vyvinout vlastní látku proti COVID-19. Může jich být i přes 280, jak předpokládá britská analytická společnost Airfinity. Z toho padesát působí v rozvojových zemích, tedy státech s nižší životní úrovní.

„Je to způsobeno faktorem strachu,“ vysvětluje Seth Berkley, výkonný ředitel Gavi, aliance zabývající se distribucí vakcín. Chudší země se podle něho obávají, že až bude účinná látka k dispozici, jejich obyvatelé budou při rozdělování dávek až na dolním konci seznamu, anebo se na něj dokonce vůbec nedostanou. Čekat se založenýma rukama na záchranu z Evropy či Spojených států se jim tak nechce.      

Argentina

Počet nakažených: 380 tisíc

Počet úmrtí: 8050

HDP na hlavu: 11 684 dolarů

„Nemohli jsme zůstat doma. Chtěli jsme použít naše vědomosti v boji s pandemií,“ říká argentinská imunoložka Juliana Cassatarová. Se svým dvanáctičlenným týmem od března pracuje na vývoji vakcíny v Buenos Aires. V květnu 2020 dostali vládní grant ve výši sto tisíc dolarů. S testováním na lidech budou moct začít za šest měsíců, i když přiznávají, že uspět bude velmi obtížné. Už proto, že velmoci typu USA nebo Číny vydávají na vývoj vakcíny miliardy dolarů. „Snad se Argentina nebude muset dívat zdálky, jak si ostatní národy z pandemie proočkují cestu ven,“ doufá Cassatarová.    

Kazachstán

Počet nakažených: 128 tisíc

Počet úmrtí: 1795

HDP na hlavu: 9813 dolarů

Vědci v kazašských laboratořích spadajících pod ministerstvo školství a vědy hledají očkovací látku od poloviny března. „Kazašská vakcína proti koronaviru byla vyvinuta 9. května a o několik dní později byla zaregistrována u Světové zdravotnické organizace pro předklinické testy,“ pochlubil se rezort koncem července. K vítězství je však hodně daleko. Server Caspian News ve středu uvedl, že Kazachstán se chystá koupit více než dva miliony dávek ruské vakcíny Sputnik 5, o jejíž účinnosti západní země všeobecně pochybují. Finanční detaily transakce kazašská vláda nezveřejnila.    

Nigérie

Počet nakažených: 53 tisíc

Počet úmrtí: 1011

HDP na hlavu: 2028 dolarů

„Nemáme strach pouze o Nigérii, ale o Afriku a celý svět,“ objasňuje důvody vývoje vakcíny Oladipo Kolawole, šéf nigerijské firmy Helix Biogen Consult. Jeho společnost plánuje brzké testy na zvířatech. Nechce, aby se opakovala situace z roku 2006, kdy vakcíny proti rotaviru distribuované v chudých regionech nebyly stejně účinné jako ty v oblastech s vyššími příjmy. „Je lepší pokusit se řešit problémy vlastními silami,“ přidává se Marie-Paule Kienyová, bývalá představitelka Světové zdravotnické organizace a nynější badatelka ve Francouzském národním institutu pro výzkum zdraví a medicíny.       

Thajsko

Počet nakažených: 3410

Počet úmrtí: 58

HDP na hlavu: 7274 dolarů

Také Thajci se pokoušejí o vývoj vlastní antikoronavirové „zbraně“, přestože Thajsko patří ke státům, které byly pandemií zasaženy nejméně. Vývojem vakcíny se zabývají výzkumníci z Chulalongkorn University v Bangkoku. Pracují s podobnou technologií, jakou využívá americká biotechnologická společnost Moderna. Původně chtěli začít s testováním na dobrovolnících v září, ale museli testy odložit na prosinec. Budou-li úspěšné, země by mohla mít vakcínu ve druhé polovině roku 2021.