Nekonečný příběh státních lesů. Výběr šéfa pokračuje

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Kubelka Tomas

Podle neoficiálních informací se stal vítězem ostře sledovaného výběrového řízení na nového generálního ředitele Lesů ČR dosavadní ekonomický ředitel firmy Michal Gaube, který je v současné době po rezignaci Svatopluka Sýkory k poslednímu listopadu pověřen vedením státní firmy. Ministr Petr Bendl (ODS) ale deníku E15 řekl, že není pravdou, že by již Gaubeho jako vítěze vybral. Chci se ještě sejít s kandidáty a po návratu premiéra s ním probrat situaci a pak se rozhodnu, uvedl ministr.

Do finále poněkud utajeného výběrového řízení se dostalo pět uchazečů, jejich jména ale ministerstvo – stejně jako jména členů výběrové komise – nezveřejnilo. Podle dostupných informací se do finále dostali kromě Gaubeho také Bendlův poradce, bývalý člen dozorčí rady Lesů ČR a exšéf tamních odborářů Miloš Pochobradský a bývalý šéf Vojenských lesů a statků a současný kvestor České zemědělské univerzity Josef Vojáček. U dalších jmen z pětice se informace rozcházejí, nejčastěji se hovoří o trojici Pavel Indra, Václav Šebek a Daniel Szórád.

Ministr chtěl původně zveřejnit jméno nového šéfa státní firmy obhospodařující polovinu lesů v Česku do konce ledna, posléze to odložil na tento týden. Z původně odborné záležitosti se přitom stala politická věc na vyšší úrovni, kdy se tendr změnil v souboj dvou hlavních vládních stran. Na jedné straně jako kandidát stál Pochobradský, který má blízko k Bendlovi a je mimo jiné i členem ODS, na druhé pak Vojáček, který je považován za kandidáta TOP 09 a má silnou vazbou na bývalého ředitele Lesů ČR a nynějšího místopředsedu poslanecké sněmovny Jiřího Olivu (TOP 09).

Jméno Pochobradského jako favorita ale zdroje E15 zpochybňují, mimo jiné i proto, že z Lesů ČR odešel ve zlém za hrubé porušení pracovní kázně. To ale Pochobradský odmítá s tím, že měl odlišné názory než ostatní členové dozorčí rady i bývalý ředitel LČR Svatopluk Sýkora, a proto jej chtěli z firmy dostat za každou cenu.

Podle některých názorů by bylo kvůli netransparentnosti a neprůhlednosti nejlepší výběrové řízení zrušit a vyhlásit nové, se známými jmény uchazečů i členů výběrové komise. O vítězi tendru ale rozhoduje sám Bendl na základě názoru komise, která doporučila tři jména. Jako netransparentní a nestandardní dnes označil tendr i místopředseda opoziční ČSSD Michal Hašek, který Bendla mimo jiné vyzval k tomu, aby okamžitě zveřejnil jména členů výběrové komise a zbývajících kandidátů, kteří postoupili do nejužšího výběru.