Podezřelé transakce: Švýcaři nechali zmrazit peníze za zakázky Lesů ČR

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Euro Martin Pinkas

Švýcarská prokuratura nechala podle informací časopisu Týden v bance Credit Suisse zmrazit peníze, které se na účty banky dostaly za zakázky od státního podniku Lesy ČR. Švýcarské bance se nezdály finanční operace prováděné na účtech.

Na účty banky totiž přišly stovky milionů korun a obratem se část z nich vrátila zpět do Česka, kde bylo přes 200 milionů vyzvednuto v hotovosti z účtů UniCredit Bank. Na švýcarských kontech tak zůstalo minimálně 100 milionů korun, uvedl Týden.cz.

„My jsme upozornili Švýcary. O všem jsme věděli,“ řekl Týdnu dozorující státní zástupce Marek Solar. „Nemůžu říct, kolik Švýcaři zmrazili. Jsme ve fázi, kdy děláme spoustu úkonů v přípravném řízení,“ dodal.

Švýcarská banka Credit Suisse odmítla případ komentovat. Vyjádřit se nechtěla ani tuzemská UniCredit Bank, napsal Týden.

Fungování Lesů ČR, kterým patří polovina lesů v zemi, roky provází řada skandálů. Podnik v posledních letech pravidelně figuruje ve výročních zprávách Bezpečnostní informační služby, které opakovaně upozorňují na snahy lobbystických a podnikatelských skupin ovlivňovat jeho zakázky.

Nejvyšší kontrolní úřad při kontrole v Lesích ČR zjistil například porušení zákona u dvou veřejných zakázek. Kontrolorům se nelíbilo ani nakládání státní firmy s volnými penězi.