Ředitel Lesů ČR bude poslancům vysvětlovat hospodaření firmy

Svatopluk Sýkora

Svatopluk Sýkora Zdroj: ctk

Poslanci ze sněmovního zemědělského výboru se budou ve středu zabývat situací ve státním podniku Lesy České republiky. Přizvali si k tomu vedle zástupců ministerstva zemědělství také generálního ředitele firmy Svatopluka Sýkoru.

Hospodařením firmy se chtějí zabývat v souvislosti s nedávným kontrolním závěrem Nejvyššího kontrolního úřadu, který v LČR zjistil řadu chyb.

Kontroloři zjistili například porušení zákona u dvou veřejných zakázek, nelíbilo se jim ani nakládání firmy s volnými penězi a za nevýhodné pro stát shledali výměny lesních pozemků v případě Radějovské obory.

„Chtěli bychom znát reakci pana ředitele na zprávu, protože on již sice má nějakou reakci na zprávu NKÚ, ale chtěli bychom ji slyšet osobně,“ řekl předseda výboru Pavol Lukša (TOP 09). Na jednání výboru budou i zástupci ministerstva zemědělství, které je zakladatelem Lesů ČR. Lukša proto očekává, že na konci jednání zaujmou nějaké stanovisko.

„Lesy ČR jsou propírány téměř dnes a denně. Informace máme z médií a různých zpráv, takže bychom chtěli slyšet naživo ředitele Lesů ČR a jeho stanovisko ke zveřejněným závěrům NKÚ,“ dodal Lukša. Jak ale zdůraznil, výbor nemá pravomoc řešit personální otázky LČR. Není přesvědčen o tom, že by výbor ve svém usnesení doporučil ministerstvu personální změny ve vedení firmy.

Lesy ČR, které spravují polovinu lesů v zemi, závěry kontroly NKÚ již dříve odmítly. Dokonce podaly trestní oznámení na představitele úřadu Jiřího Kalivodu, a to kvůli jeho výrokům pro média k výsledkům nedávné kontroly. LČR ve svém stanovisku ke kontrole tvrdí, že žádné právní předpisy ani jiné postupy neporušily a vždy postupovaly a postupují plně v souladu se zákonem a s péčí řádného hospodáře.