Spory o ocenění dřeva směřují k mimosoudní dohodě

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: E15

Po čtyřech letech soudních sporů mezi dvanácti lesnickými firmami a Lesy ČR kvůli indexaci cen surového dříví se konečně rýsuje výsledek. Státní podnik se pod novým vedením snaží mimosoudně dohodnout a spory ukončit. A část z tuctu firem žádajících původně až miliony korun na to slyší.

„O smíru aktivně jednáme se sedmi partnery, jejichž žalobu krajský soud zamítl. Poté se smluvní partner obrátil s odvoláním na vrchní soud a ten vše vrátil ke krajskému soudu. Celé soudní jednání tak může začít znovu, což je nepříjemné a nákladné pro obě strany. Proto navrhujeme smír,“ řekla mluvčí Lesů Eva Jouklová s tím, že pokud se dohodnou, každá strana ponese své náklady na vedení sporu.

Důvodem ke snaze se mimosoudně dohodnout je přitom i to, že v nových smlouvách uzavíraných na základě tendrů na pěstební a těžební práce se již počítá i s možností, že by opět statistický úřad index nevydal. Firmy ve smlouvách souhlasí, že v tom případě zůstanou ceny z předchozího čtvrtletí. Dřevaři a Lesy se tak soudí kvůli situaci, která již znovu nemůže nastat. „Lesy v této kauze nabídly naší společnosti a dalším jedenácti zúčastněným firmám dohodu o narovnání. Na tuto nabídku reagujeme kladně a dohodu jsme právě v těchto dnech podepsali,“ řekl deníku E15 ekonomický náměstek Opavské lesní Petr Malina. Důvodem souhlasu je i skutečnost, že firma spolupracuje se stáním podnikem od roku 1992. „Nemáme proto ambice se dále s Lesy ČR soudit, ale spíše nadále rozvíjet naše dosavadní dobré vztahy,“ dodal.

Další firmy se zatím nerozhodly. „Jednáme delší dobu o rozumném vyřešení otázky dopadů indexace z let 2011 a dalšího období. Jednání probíhají, ještě nejsou ukončena, a tudíž definitivní stanoviska obou stran se teprve vykrystalizují,“ uvedl na dotaz E15 ředitel společnosti LST Miloslav Konopík.

Spor o indexaci cen dřeva vypukl v květnu 2011. Statistici tehdy nevydali index vyjadřující pohyb cen surového dříví na trhu za první čtvrtletí, ačkoliv tak do té doby činili pravidelně každé tři měsíce. Na základě indexů pak Lesy upravovaly ceny dříví pro partnery, kteří zvítězili v tendrech.

Lesy kvůli chybějícímu indexu ponechaly ceny za první čtvrtletí 2011 na úrovní z předchozího. Firmy se ale domnívaly, že ceny měly klesnout. U soudu se tak domáhaly odškodnění. Lesy naopak tvrdily, že mohly prodat dřevo dráže a pro změnu -zatím neúspěšně- zažalovaly statistický úřad.

Padesát milionů za právníky
Státní podnik Lesy ČR zaplatil loni za služby advokátních kanceláří celkem 51 milionů korun. Bylo to méně peněz, než měly Lesy na tento účel v rozpočtu.