Szórád: Provozní zisk Lesů ČR klesne o sedm procent na 5,5 miliardy korun

lesní školka

lesní školka Zdroj: Hnilickova Karolina/E15

Provozní zisk Lesů ČR za loňský rok klesne podle předběžných výsledků o sedm procent na 5,5 miliardy korun. Letos podle generálního ředitele podniku Daniela Szóráda provozní zisk dál klesne na 3,7 miliardy korun. Čistý zisk podniku, který vlastní polovinu lesů v ČR, odhadovat zatím nechtěl. Za snížením loňských výsledků podle ředitele stojí zejména pokles ceny dřeva na trhu.

Podnik loni odvedl do státního rozpočtu více volných peněz než o rok dříve. Loni to bylo 8,22 miliardy korun, v roce 2014 Lesy ČR odvedly 6,5 miliardy korun, v roce 2013 šest miliard korun. Letos LČR plánují převod státu v objemu 6,6 miliardy korun. Podle Szóráda tak klesá objem volných finančních prostředků, které by měl jinak podnik na účtech. Nemůže je tudíž například úročit.

Společnost se také potýká s přemnoženou zvěří, která působí škody. Jde jak o divoká prasata, tak o hlodavce. „Stavy hlodavců jsou extrémní. V roce 2015 jsme už měli zásadní problém v některých regionech, například na Litoměřicku. Ožírají kořínky i téměř dospělých dřevin. Mírná zima je samozřejmě nezlikviduje,“ uvedl ředitel. Často se podle něj nepovede přesvědčit ministerstvo životního prostředí, aby povolilo nasazení chemické ochrany proti škůdcům.

Těžba dřeva klesla

Za 11 měsíců loňského roku společnosti klesl meziročně hrubý zisk na 5,77 miliardy z 5,85 miliardy. Hlavním důvodem snížení zisku byl pokles finančního hospodářského výsledku na 142 milionů korun z předchozích 271 milionů korun. Z prodeje majetku měl podnik zisk 162 milionů korun, meziročně to znamenalo nárůst o 53 milionů korun.

Těžba dřeva ve státních lesích loni do konce listopadu klesla o čtyři procenta na 7,29 milionu metrů krychlových dřeva. Poklesem těžby podnik reagoval na přebytek dřeva na trhu, který se odrazil i v poklesu cen. Tržby podniku za vlastní výrobky a služby za leden až listopad meziročně klesly asi o 220 milionů korun na 11,31 miliardy korun.

Miliarda za služby

Za celý loňský rok odhadl Szórád tržby v hodnotě 11,1 miliardy korun za dřevo, další necelou miliardu pak podnik získal za služby, jako jsou například honitby, rekreační zařízení či prodej vánočních stromků. V letošním roce by pak měly tržby klesnout přibližně o miliardu korun, a to kvůli horší struktuře dřeva, snížení objemu těžby (7,5 milionu kubíků oproti loňským odhadovaným 7,7 milionu) i nižším cenám.

V roce 2014 Lesy ČR vykázaly rekordní hrubý zisk 7,96 miliardy korun. Hlavním důvodem růstu zisku bylo mimořádné rozpuštění rezerv za zhruba dvě miliardy korun. Čistý zisk podniku předloni činil 6,8 miliardy korun.

Podnik se do budoucna bude snažit i více čelit suchu. Řeší, jaká dřevina by mohla nahradit smrkové monokultury. V případě zalesňování používá podnik z poloviny listnaté stromy, skoro ve třetině pak meliorační a zpevňující dřeviny jako jsou buky, duby, jedle či javory.