Výroba Mozartových koulí prudce roste. V továrně spotřebují stovky tun čokolády, podívejte se

Video placeholde

Milovníci čokoládových pochoutek na celém světě mají stále větší zájem o Mozartovy koule, jejichž tradice se datuje do roku 1890. Tehdy ji v rakouském Salcburku vymyslel cukrářský mistr Paul Fürst, který současně udělal geniální marketingový tah, když pochoutku pojmenoval po slavném salcburském rodákovi Wolfgangu Amadeu Mozartovi. Původně se ovšem sladkost jmenovala Mozartovy bonbony, až později se začal používat mezi cukráři název Mozartovy koule. 

Salcburská manufaktura Fürst dál pokračuje v tradici produkce Mozartových koulí. Rodina přitom zůstala u pracné ruční výroby, na rozdíl od velkých potravinářských firem.

Oblíbenou pochoutku totiž vyrábí celá řada dalších producentů, protože Fürst zapomněl na patentování svého vynálezu. Mezi největší patří firma Mirabell či společnost Victor Schmidt spadající pod koncern Manner. 

Konkrétně v závodu firmy Victor Schmidt v rakouském Wolkersdorfu se ročně vyrobí téměř 90 milionů Mozartových koulí. V minulém roce se jejich výroba zvýšila dokonce o pětinu.

Na výrobu Mozartových koulí se používá marcipán, nugát a čokoláda. V továrně Victor Schmidt se na produkci zmíněného množství koulí spotřebuje zhruba 350 tun čokolády, 600 tun marcipánu a okolo 500 tun nugátu.