Zisk Lesů ČR klesne, těžaři za dřevo nabídli méně

Těžba dřeva

Těžba dřeva Zdroj: ctk

Firmy nabídly v pětiletém lesnickém tendru 2016+ státního podniku Lesy České republiky (LČR) za dříví méně peněz než loni v tendru 2015+. Pro podnik to bude podle odhadů znamenat roční snížení tržeb a zisku o 175 milionů korun. LČR patří polovina lesů v zemi, tendr se týkal asi pětiny území a šlo v něm o těžbu zhruba milionu metrů krychlových dřeva ročně. Letos podnik plánuje hrubý zisk pět miliard korun.

Nabídky firem podnik otevřel ve čtvrtek a předběžně z nich vyplývá pokles nabídnuté ceny asi o 175 korun přibližně na 1320 korun za metr krychlový dřeva. Hlavním důvodem nižší ceny je podle Szóráda situace na trhu se dřevem, kdy nabídka převyšuje poptávku. Firmy se také chovaly racionálně, podle Szóráda se ani nezdá, že by někdo dal dumpingovou nabídku s nepřiměřeně vysokými cenami dříví.

Předběžným vítězem tendru je společnost Uniles ze skupiny Agrofert ministra financí a šéfa hnutí ANO 2011 Andreje Babiše. Firma podala nejlepší cenovou nabídku na 12 z 57 soutěžených jednotek a má tak šanci získat 12 kontraktů. Za Unilesem se se sedmi nejlepšími nabídkami umístila Kloboucká lesní. Pět jednotek by mohla získat firma Progles a po čtyřech firmy Aclesia a LST. O všech 57 jednotek by se mělo podělit 21 firem.

Stouply i režijní náklady

Vliv na nižší cenu dřeva v tendru 2016+ podle Lesů ČR mohlo mít i to, že podnik letos zvýšil počet soutěžených územních jednotek z 33 na 57. Při menších jednotkách roste podíl režijních nákladů a ztrácí se ekonomická výhoda z rozsahu.

Szórád upozornil, že pokles cen dříví na trhu se odrazí i v cenách dřeva soutěženého v lesnických tendrech v minulých letech. Ceny dřeva placená firmami se v průběhu doby mění nahoru či dolů takzvanou indexací, která je založena na údajích Českého statistického úřadu.

Vedle klesajících cen dřeva ovlivní negativně tvorbu zisku podniku v následujících letech i církevní restituce. Podle Szóráda s poklesem zisku z těchto důvodů počítá i vládní Koncepce strategického rozvoje podniku pro roky 2015 až 2019. V ní podnik očekává postupné snížení hrubého zisku až na 3,86 miliardy korun v roce 2019.

Uniles získá méně

Největším obchodním partnerem Lesů ČR je Uniles, který zatím pracuje na 258 tisíc hektarech a ročně těží asi milion metrů krychlových dříví. Přes vítězství v tendru 2016+ se jeho práce pro lesy zřejmě zmenší o 23 800 hektarů, tedy asi o devět procent. Uniles totiž v tendru 2016+ obhajoval lesnické jednotky o velikosti 99 600 hektarů, přičemž získat může maximálně 75 800 hektarů.

Za firmou Uniles následuje firma Progles, která zatím u Lesů ČR pracuje na 143 tisíc hektarech a ročně těží 716 tisíc metrů krychlových dřeva. Po tendru 2016+ by si měl Progles pohoršit o 6100 hektarů. Na třetím a čtvrtém místě jsou firmy Stora Enso Wood Products Ždírec a Petra, které mají u LČR kontrakty shodně na 131 tisíc hektarech s roční těžbou kolem 650 tisíc metrů krychlových.

Loni podnik LČR zvýšil čistý zisk o 70 procent na dosud nejvyšších 6,8 miliardy korun z předloňských 3,99 miliardy. Hlavním důvodem růstu zisku bylo mimořádné rozpuštění rezerv ve výši zhruba dvou miliard korun.