Zisk státních lesů letos klesne. Kvůli církevním restitucím

Svoz dřeva

Svoz dřeva Zdroj: Euro Jan Rasch

Lesy ČR by měly v letošním roce hospodařit se ziskem necelé čtyři miliardy korun, uvedl generální ředitel státního podniku Daniel Szórád. Pokles zisku bude podle něj způsoben vydáváním majetku v souvislosti s církevními restitucemi. Loni měly státní lesy hrubý zisk 5,1 miliardy korun.

„Je to spojené s tím, že restituce jsou proces, v rámci kterého zaměstnáváme nové lidi. Zároveň děláme veškerou pěstevní činnost a zároveň netěžíme dřevo a přicházíme i o tržby z pronájmu,“ uvedl v České televizi Szórád. Lesy podle něj musely kvůli restitucím najmout na dobu určitou 60 lidí.

V souvislosti s restitucemi Lesy podle něj evidují 2010 výzev na vydání 1400 staveb a téměř 47 tisíc pozemků. Z toho je již 165 dohod o vyrovnání podle Szórád podepsáno. „Naší ambicí je u bezproblémových výzev ukončit to vydávání majetku do konce roku,“ uvedl. Zároveň ale dodal, že zhruba pětina z celkového počtu je problematická a některé případy zřejmě skončí i u soudu.

K chystanému tendru na lesnické práce pro roky 2015 až 2019 Szórád uvedl, že vedle ceny by mělo hrát roli při vyhodnocování nabídek i měřítko tzv. sociální odpovědnosti. „Do tendru bychom rádi zařadili například aspekt zaměstnanosti. Chystáme i vytvořit rating našich obchodních partnerů,“ uvedl šéf Lesů ČR.

Sto dní v úřadě: Ministr zemědělství Jurečka se rád chlubí. A občas lže