Aircraft Industries našlo náhradu za ruský trh. Asijští dopravci skoupí celou roční produkci

První let L-410 nové generace

První let L-410 nové generace Zdroj: Aircraft Industries

Výrobce letadel Aircraft Industries ze skupiny Omnipol dodá 17 letounů L 410 NG třem leteckým společnostem z Indonésie a Papui-Nové Guineji, píše ČTK s odvoláním na sdělení firmy. Společnost, která po vypuknutí války na Ukrajině silně doplatila na svou dřívější orientaci na ruský trh, tak zřejmě našla východisko ze své současné krize. 

Dohody o budoucím nákupu letadel s regionálními dopravci Wise Air, Starwisata Air a Sulut Airways Indonesia firma podepsala v indonéské Jakartě na výstavě Indo Defence. „Jednání o detailních podmínkách budoucích dodávek probíhají a budou dokončena v nejbližších týdnech,“ vedoucí marketingu Aircraft Industries Denisa Zapletalová,

Wise Air a Starwisata Air provozují vnitrostátní leteckou přepravu v Indonésii. Společnost Sulut Airways obsluhuje letadly území Papui-Nové Guineji. 

Zakázka je svým objemem pro firmu mimořádně významná. Roční produkce kunovické továrny se dlouhodobě pohybuje kolem 15 letounů. A například loni firma prodala jen 11 letadel.

Aircraft Industries tvrdě zasáhly protiruské sankce, vyhlášené letos na jaře po začátku ruské invaze na Ukrajinu. Právě do Ruska, odkud pocházel i tehdejší majitel společnosti, dříve putovala většina produkce z Kunovic. 

Letos na jaře koupila Aircraft Industries od ruské firmy Ostov skupina Omnipol Richarda Hávy. Nový majitel firmě následnš musel půjčit, aby měla na provoz. Omnipol do konce srpna poslal do Kunovic 324 milionů korun, vyplývá z výroční zprávy Aircraft Industries.