Američané chtějí do Plzně přesunout výrobu leteckých dílů z Británie

Vnitřní průměr motorů přesahuje 2,6 metru, vnější činí 322 centimetrů

Vnitřní průměr motorů přesahuje 2,6 metru, vnější činí 322 centimetrů Zdroj: E15 Stepan Bruner

Americká kovárenská firma Wyman-Gordon plánuje uzavřít svůj závod v britském Birminghamu a přesunout výrobu součástek pro letecký průmysl do České republiky a USA. Společnost, která v tuzemsku vlastní továrnu v Plzni, už kvůli tomu jedná s britskými odbory. O práci by Birminghamu přišlo devět desítek lidí.

O záměru Američanů informovala televize BBC. Podle ní birminghamský Wyman-Gordon oznámil, že se závodu „nepodařilo dosáhnout udržitelné úrovně provozu.“

Zástupci dceřiné plzeňské firmy Precision Castparts CZ odmítli možné rozšíření svého výrobního programu blížeji komentovat. „Jednání ve Velké Británii teprve probíhá a my nejsme oprávněni poskytovat jakékoliv informace k této záležitosti,“ sdělila serveru E15.cz manažerka společnosti Lenka Eliášová.

Anglické odbory prohlásily, že návrh firmy na uzavření továrny je překvapil. „Vzhledem k sílící průmyslové výrobě v Británii, zlepšování produktivity a nárůstu zahraničních investic se jedná o krátkozraké a špatné řešení,“ citovala BBC prohlášení regionálního odborového předáka Tima Parkera. Podle něj je tamní pracovní síla pro firmu velmi cenná.

Plzeňský podnik Precision Castparts CZPlzeňský podnik Precision Castparts CZ | Precision Castparts CZPlzeňský závod Precision Castparts CZ (Zdroj: Precision Castparts CZ)

Zástupci odborů a managamentu již zahájili vzájemné konzultace. Vedení Wyman-Gordonu uvedlo, že pokud závod skutečně zavře, bude údajně tvrdě pracovat na tom, aby co nejvíc zmírnilo dopad na všech 89 zaměstnanců továrny.

Wyman-Gordon se sídlem v Massachusetts vyrábí komponenty pro letecký a energetický průmysl. Patří pod americký strojírenský koncern Precision Castparts Corp. (PCC), který je světovým dodavatelem složitých kovových výrobků. Kromě letectví a energetiky má odběratele i z automobilového a vojenského průmyslu.

Závod v plzeňských Borských polích firma vybudovala v roce 2000 na zelené louce. Podnik zaměstnává kolem 160 lidí, podle poslední zveřejněné výroční zprávy v účetním roce 2011/2012 utržil přes 237 milionů korun a vykázal čistý zisk 45 milionů. Birminghamskou filiálku podle dostupných informací koncern převzal teprve v roce 2010.

Plzeňský podnik Precision Castparts CZPlzeňský podnik Precision Castparts CZ | Precision Castparts CZVnitřek plzeňského závodu Precision Castparts CZ (Zdroj: Precision Castparts CZ)

Letecký průmysl: odvětví s rostoucími křídly