Americký web stáhl články, které spojovaly Strnadův holding s dodávkou zbraní islamistům

Michal Strnad

Michal Strnad Zdroj: E15

Michal Strnad
2
Fotogalerie

Server RealClearDefense stáhl dva články, které nelichotivě informovaly o aktivitách společnosti Czechoslovak Group. Jako důvod editor webu uvedl nedůvěryhodnosti autora problematických textů.

 

Články spojovaly firmy z holdingu Czechoslovak Group pod vedením tehdejšího majitele Jaroslava Strnada s dodávkami zbraní pro teroristickou organizaci Islámský stát. Obsahovaly i spekulace, že právě tato obvinění jsou důvodem nepřijetí prezidenta Miloše Zemana Donaldem Trumpem v Bílém domě.

Vedení amerického webu RealClearDefense, který se věnuje bezpečnostní politice a zbrojnímu průmyslu, stažení článků odůvodnilo pochybnostmi o důvěryhodnosti jejich autora Chrise Yurka. Yurko údajně odmítl poskytnout důkazy o své způsobilosti a znalostech v oboru, respektive o tom, že pisatelem textů je právě on.

"Tento článek byl z našeho webu odstraněn z důvodu obav ohledně autenticity autora článku. Bereme serióznost autorů a jejich obsahu vážně a budeme v tom pokračovat i v budoucnosti," cituje vyjádření RealClearDefense server prnewswire.co.uk

Holding CSG zastřešuje 22 výrobních a obchodních společností. Portfolio firem skupiny zahrnuje vojenská a speciální vozidla, terénní nákladní automobily, zbraně, munici, ale i strojírenské výrobky pro automobilový, železniční a letecký průmysl nebo silniční dopravní služby.

Uchází se o významné české armádní zakázky a vyváží zbraně. Na konci ledna se novým vlastníkem CSG stal Michal Strnad, který získal 100 procent akcií od svého otce a zakladatele holdingu Jaroslava Strnada.