AstraZeneca dál nakupuje, potvrdila zájem o nizozemskou firmu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Tomas Novak, Euro

Britská farmaceutická společnost AstraZeneca jedná o možném převzetí nizozemské biotechnologické společnosti Acerta Pharma. Sdělil to britský koncern, který tím potvrdil páteční zprávu médií. Za firmu, která vyvíjí léky na léčbu rakoviny a autoimunitních onemocnění, by AstraZeneca mohla zaplatit více než pět miliard dolarů (přes 123 miliard korun).

„AstraZeneca potvrzuje, že spolu s Acerta Pharma zkoumá možné strategické možnosti. Není zatím nijak jisté, že se nějaká transakce uskuteční,“ uvedla britská skupina.

Acerta vyvíjí experimentální lék acalabrutinib, který má léčit řadu druhů rakoviny krve. Tato látka funguje podobně jako už schválený lék Imbruvica od firmy Pharmacyclics, kterou letos za 21 miliard dolarů koupila americká skupina AbbVie.

AstraZeneca ztratí patentovou ochranu na některé své starší produkty a podnikla v poslední době několik akvizic, aby si obstarala nová léčiva. V listopadu se například dohodla na koupi americké biotechnologické společnosti ZS Pharma, za kterou zaplatí 2,7 miliardy dolarů. Největší naděje vkládá AstraZeneca do onkologie, kde si dala za cíl dostat na trh do konce desetiletí šest nových léků.