AstraZeneca odmítla poslední nabídku Pfizeru

Sídlo společnosti Pfizer v Praze

Sídlo společnosti Pfizer v Praze Zdroj: Tomas Novak/Euro

Americká farmaceutická společnost Pfizer, která vyvinula Viagru, již poněkolikáté zvýšila nabídku na převzetí britsko-švédského farmaceutického konglomerátu AstraZeneca.

Firma se sídlem v Londýně ale odmítla i novou nabídku dosahující téměř 70 miliard liber a uvedla, že je stále příliš nízká a nereflektuje potenciál jejího probíhajícího medicínského výzkumu. Akcie AstraZeneky reagovaly poklesem o téměř 13 procent.

Nabídka 69,4 miliardy dolarů představuje 55 liber za akcii, tedy o 18 liber více, než se akcie AstraZeneky obchodovala před měsícem na burze. Podle amerického farmaceuta již žádná další nebude.

AstraZeneca v prohlášení uvedla, že by akcionářům přinesla riziko a ohrozila sektor vědy a výzkumu ve Velké Británii a ve Švédsku. O víkendu představenstvo AstraZeneky uvedlo, že nabídka by musela být vyšší než 58,85 libry za akcii, aby ji mohlo s klidným svědomím doporučit akcionářům k přijetí. „Finální nabídka byla jen minimálně vylepšená a je nadále o poznání nižší, než je představa představenstva,“ napsala firma v prohlášení.