AstraZeneca převezme většinu firmy Acerta Pharma, s ní i nadějné léky

Léky, ilustrační foto

Léky, ilustrační foto Zdroj: Pixabay.com

Britská farmaceutická firma AstraZeneca koupí podíl 55 procent v soukromé biotechnologické firmě Acerta Pharma za čtyři miliardy dolarů (99,5 miliardy korun). Získá tak napojení na nové léky, hlavně nový druh léku na rakovinu krve.

AstraZeneca zaplatí podle dohody 2,5 miliardy dolarů předem a dalších 1,5 miliardy USD buď na základě prvního schválení léku acalabrutinib regulačním úřadem nebo na konci roku 2018, záleží, co bude dříve. Acalabrutinib je nyní v poslední fázi testování a AstraZeneca očekává roční tržby z jeho prodeje více než pět miliard USD.

Akcionáři Acerty budou mít možnost prodat zbývajících 45 procent akcií firmě AstraZeneca za zhruba tři miliardy USD poté, co bude acalabrutinib schválený v USA i v Evropě. Žádost by měla být předložena ve druhé polovině roku 2016.

Acerta má sídlo v Nizozemsku a USA. Zatím nemá žádný lék na trhu, ale několik slibných léků v počáteční fázi klinických testů. Vyvíjí léky na různé typy rakoviny a autoimunitní onemocnění.

AstraZeneca se snaží oživit svoji nabídku léků, protože jí končí patentová ochrana některých nejprodávanějších léků a její tržby se snižují. Je mezi nimi lék na vysoký cholesterol Crestor nebo pálení žáhy Nexium, napsala agentura Reuters.

Minulý měsíc AstraZeneca oznámila koupi kalifornské biotechnologické firmy ZS Pharma za 2,7 miliardy dolarů. Ve středu oznámila koupi respirační divize japonské firmy Takeda Pharmaceutical za 575 milionů USD a investici sto milionů USD do čínského výrobce biologických léků WuXi AppTec.