Bakala do měsíce podá nabídku na polskou chemičku Ciech

Zdeněk Bakala

Zdeněk Bakala Zdroj: E15

Miliardář Zdeněk Bakala chce ještě před začátkem léta podat nabídku na polskou chemičku Ciech. Napsala to agentura Reuters s odvoláním na bankovní zdroje. Bakala informaci odmítl komentovat.

Podle médií Bakalova BXR Group a její polská pobočka BXR Partners na začátku tohoto roku možná zvažovaly tři investice v Polsku v hodnotě 100 až 300 milionů eur (2,55 až 7,65 miliardy korun).

Tržní kapitalizace Ciechu, který v roce 2011 vydělal jen 1,5 milionu zlotých (8,7 milionu korun), je přibližně 968 milionů zlotých (5,7 miliardy korun).

Polský stát v Ciechu drží 38,7 procenta. Současná vláda se chce do roku 2013 zbavit všech podílů v chemických podnicích a získat tak 15 miliard zlotých.

Zahraniční investoři projevují zájem i o největšího místního rivala Ciechu, chemičku Azoty Tarnów. Ruský Acron před několika týdny za státní podíl dosahující 32 procent nabídl 1,5 miliardy zlotých. Náměstek polského ministra financí Rafał Baniak nedávno prohlásil, že resort čeká nabídky na Ciech a další chemičky do konce letních prázdnin.

Ciech je jedním z 200 největších polských podniků. Vlastní další firmy v Polsku, Německu a Rumunsku. Společnost ovládá 14 procent evropského trhu se sodou. Produkuje také polyuretanové pěny, pesticidy, hnojiva a další chemikálie.