Boeing ruší tisíce míst v programu Dreamliner

Boeing 787 Dreamliner patří k nejmodernějším letadlům současnosti. V poslední době ho však postihla série závad, včetně exploze baterie a následný požár, únik paliva či problémy s elektronikou a prasklým sklem. FAA již proto kvůli tomu nařídil minulý týden komplexní inspekci nových letadel a japonské společnosti ANA a Japan Airlines dočasně zastavily provoz těchto letadel.

Boeing 787 Dreamliner patří k nejmodernějším letadlům současnosti. V poslední době ho však postihla série závad, včetně exploze baterie a následný požár, únik paliva či problémy s elektronikou a prasklým sklem. FAA již proto kvůli tomu nařídil minulý týden komplexní inspekci nových letadel a japonské společnosti ANA a Japan Airlines dočasně zastavily provoz těchto letadel. Zdroj: ctk

Americká strojírenská společnost Boeing zruší až 2300 pracovních míst souvisejících s programy dvou typů letadel Jedním z nich je typ Dreamliner 787, který z provozu vyřadily problémy s baterií. Kromě Dreamlineru se má rušení míst týkat programu stroje typu 747, což je další letadlo určené k dálkovým letům.

Boeing se v rámci snižování početního stavu chystá propustit 800 lidí. Zbylá pracovní místa zaniknou například neobsazením uvolněných pozic, změnou pracovního zařazení nebo v případech, kdy lidé z firmy odejdou sami, napsala agentura AFP. Firma celkem zaměstnává 170 tisíc lidí.

Boeing 787 Dreamliner je považován za nejmodernější dopravní letadlo na světě. Americký Federální úřad pro letectví v polovině ledna ale provoz všech 50 strojů na světě zakázal kvůli problémům s baterií. Nejmenované zdroje nedávno uvedly, že společnost se chystá provést zkušební lety strojů Dreamliner možná ještě tento týden. Společnost na konci ledna uvedla, že technické závady u svého klíčového letadla by neměly mít významnější dopad na ziskovost.

Dreamliner se kvůli sérii poruch ocitá v nejistých vodách, vyšetřuje jej americký letecký úřadDreamliner se kvůli sérii poruch ocitá v nejistých vodách, vyšetřuje jej americký letecký úřad | CC BY-SA 2.0: Kentaro Iemoto

Boeing 787 Dreamliner je považován za nejmodernější dopravní letadlo na světě

Čistý zisk Boeingu v loňském čtvrtém čtvrtletí kvůli mimořádnému zisku ve stejném období předešlého roku klesl na 978 milionů dolarů (18,5 miliardy korun), ale překonal očekávání trhu.