Brněnský BBS dodá kotle do Berlína za 360 milionů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15 Anna Vackova

Brněnská strojírna Babcock Borsig Steinmüller CZ (BBS CZ, dřívější AE&E) dodá tři kotle pro německou společnost Vattenfall Europe Wärme AG. Horkovodní kotle na zemní plyn o výkonu 125 MW s příslušenstvím jsou určeny pro první etapu rozšíření teplárny Berlín-Lichterfelde. Celkový objem zakázky činí cca 14 milionů eur (asi 360 milionů korun), sdělila dnes E15.cz mediální zástupkyně Jiřina Veselá.

Zakázku firma získala ve veřejné soutěži, v níž zvítězila v konkurenci několika renomovaných výrobců kotlů především z Německa a Rakouska. V květnu začaly práce na projektu, uvedení kotlů do provozu je naplánováno na únor 2014. Při výběrovém řízení BBS CZ úzce spolupracovala se sesterskou společností MCE Berlin GmbH, která převezme některé místní aktivity především ve fázi vedení montáže.

BBS CZ se sídlem v Brně je významným dodavatelem parních kotlů a energetických celků. V červenci loňského roku se stala členem přední mezinárodní skupiny podnikající v oblasti průmyslu, nemovitostí a infrastruktury Bilfinger Berger SE Multi-Service Group. Skupina dosahuje ročních tržeb přes osm miliard eur (přes 200 miliard korun) a zaměstnává 60 tisíc lidí po celém světě.

Brněnská továrna byla před loňskou změnou majitele součástí rakouské skupiny AE&E , loni v červnu skončila v konkurzu. Do něj se brněnská AE&E dostala kvůli úpadku mateřské firmy AE&E Group GmbH, v němž se ocitla předloni v listopadu.