Bruselu vadí, že se k rozšíření elektrárny Paks dostali Rusové bez tendru

Jaderná elektrárna Paks

Jaderná elektrárna Paks Zdroj: CC BY-SA 3.0: Barna Rovacs - Wikimedia Commons

Evropská komise zahájila řízení s Maďarskem ohledně možné nedovolené státní podpory při rozšiřování a modernizaci jaderné elektrárny Paks II. Podle názoru evropské exekutivy není přímé zadání zakázky v souladu s evropskými pravidly o státních zakázkách. Maďaři se na rozšíření elektrárny koncem loňského roku bez veřejné soutěže dohodli s ruským Rosatomem. Krok vlády premiéra Viktora Orbána přišel v době zvýšeného napětí mezi unií a Moskvou v důsledku ukrajinské krize.

Evropská komise dnes poslala Maďarsku výzvu, tedy žádost o informace. Je to první krok v několikastupňovém řízení, které může teoreticky skončit před evropským soudním dvorem. Budapešť má nyní dva měsíce na reakci.

„Komise má i nadále obavy ohledně slučitelnosti projektu s pravidly EU pro zadávání veřejných zakázek,“ uvedla evropská exekutiva v tiskové zprávě. Její postoj nezměnilo ani podrobné posouzení podmínek zadávacího řízení a jednání s maďarskou stranou.

Maďarská vláda zadala stavbu dvou nových reaktorů a modernizaci dalších dvou reaktorů jaderné elektrárny Paks II přímo a „bez transparentního postupu“, upozornila dnes komise.

Rosatom by měl postavit v Paksi další dva nové bloky s výkonem 1200 megawattů, projekt má ruské finanční zázemí. Elektrárna Paks, asi 110 kilometrů jižně od Budapešti, už nyní používá čtyři reaktory sovětské výroby typu VVER o celkovém výkonu asi 2000 megawattů.