CEFC vycouvala z miliardové transakce v Kazachstánu

CEFC

CEFC Zdroj: reuters

CITIC Group
Čínská společnost CEFC se dostala do problémů
3
Fotogalerie

Čínská CEFC se nestane většinovým vlastníkem KazMunaiGas International (KMGI), která je dceřinou firmou kazašské ropné společnosti KazMunaiGas (KMG). Číňané původně chtěli ovládnout kazašská aktiva v Rumunsku, kde firma provozuje rafinerii a čerpací stanice. Po dvou letech vyjednávání ale Číňané nezvládli zaplatit zálohu a dohoda padá pod stůl, informuje Reuters.

Kazaši neskrývají zklamání, konečná transakce v hodnotě 700 milionů dolarů (15,5 miliard korun) byla již byla od jara několikrát posouvaná, až na začátku července zcela spadla pod stůl. Státní společnost KazMunaiGas se s CEFC před dvěma lety dohodla na prodeji 51 procent ve svých zahraničních aktivech, které má v dceřiné KMGI. Ta provozuje rafinerie a čerpací stanice v Rumunsku. Další benzinky má v Bulharsku, Moldavsku a dalších zemích.

K podpisu mělo dojít už na jaře, odsunulo ho však čínské vyšetřování šéfa společnosti CEFC China Energy Jie Ťien-minga, který byl poradcem prezidenta Miloše Zemana, pro podezření z ekonomické kriminality.

O koupi podílu v KMGI se mělo rozhodnout na konci června, podle Reuters však dvouleté vyjednávání skončilo fiaskem. „Žádná dohoda nebude,“ řekl agentuře nejmenovaný kazašský představitel. Na dotaz, zda byly akcie nabídnuty třetí straně, odpověděl, že „jde o dlouhý proces, ale je tam zájem“.

Zprávu potvrdily i zdroje z CEFC, podle kterých měla čínská firma zaplatit zálohu 50 milionů dolarů  (1,1 miliardy korun) do konce června, což ale firma neudělala. CEFC se nepodařily dokončit další velké transakce. Na začátku roku například padl záměr koupit podíl v ruské ropné společnosti Rosněfť.