INFOGRAFIKA: Nevydařené obchody CEFC. Prohlédněte si, kde všude už se Číňanům zadrhl byznys

CEFC

CEFC Zdroj: reuters

Mělo to být ambiciózní investiční tažení, místo zisků ale čínský konglomerát CEFC postupně sčítá nevydařené obchody. V Česku za něj více než dvanáctimiliardový dluh skupině J&T musela uhradit pekingská státní firma CITIC Group, na problémy ale CEFC naráží i jinde ve světě. Prohlédněte si infografiku s informacemi o tom, jak se vyvíjejí další významné obchody čínského podniku.

Nezdařené obchody CEFC:

  • Rosněft: Loni v září se čínská CEFC dohodla na koupi podílu ruského ropného impéria Rosněft za devět miliard dolarů (přes 196 miliard korun). Kvůli finančním potížím ale na počátku května obchod ztroskotal.

  • En+: Investiční skupina AnAn, kterou z 50,01 procent vlastní předseda čínské CEFC Jie Ťien-ming, ztratila svůj 6,25procentní podíl v ruské energetické skupině En+ kvůli nízké hodnotě zajištění.
  • J&T: Firma J&T Private Investments a finanční skupina J&T Finance Group SE se v pátek dohodly s firmou Rainbow Wisdom, která je řízená čínskou skupinou Citic Group, na odkupu veškerých pohledávek, které J&T za společnostmi ze skupiny CEFC měla. Dřívější plán CEFC zvýšit podíl v J&T na 50 procent zamítla Česká národní banka.
  • Cowen: Podle dohody měla CEFC koupit téměř 20procentní podíl (v hodnotě 100 milionů dolarů) americké společnosti Cowen, která poskytuje alternativní finanční služby. Obchod ale selhal kvůli problémům se získáním souhlasu od amerického výboru pro zahraniční investice.
  • Adnoc: Firma Citic Group uvedla, že přezkoumá 4procentní podíl CEFC v ropných polích, která patří společnosti Abu Dhabi National Oil, a zvažuje jejich převzetí.

Nerozhodnutý obchod:

  • KMG: Odkup 51procentního podílu rumunské ropné společnosti KMG International společností CEFC je odložen na konec června.

Nezměněný obchod:

  • Čad: CEFC koupil podíl 35 procent ropných a plynových bloků v Čadu za 110 milionů dolarů (2,4 miliard korun) od taiwanské ropné společnosti CPC.

CEFC China Energy Company Limited je šanghajská největší soukromá firma a sedmá největší privátní v Číně. Její činnost se týká zejména oblasti financí, půmyslu a energetiky.

Čínská CEFC si zvolila Česko jako sídlo svých evropských aktivit a koupila podíly v několika firmách – například v aeroliniích Travel Service nebo cestovní agentuře Invia.cz, ovládá Pivovary Lobkowicz Group, strojírenský a metalurgický podnik Žďas Žďár nad Sázavou, fotbalovou Slavii i stadion v Edenu.