Ceny povolenek před hlasováním Evropské parlamentu vzrostly

Energetické firmy a další producenti škodlivých emisí mají během let 2013 až 2020 získat 108 milionů povolenek zdarma.

Energetické firmy a další producenti škodlivých emisí mají během let 2013 až 2020 získat 108 milionů povolenek zdarma.

Evropský trh s emisními povolenkami netrpělivě čeká na zítřejší hlasování v Evropském parlamentu. Poslanci rozhodnou, jestli Evropská komise může prosazovat návrh na odsunutí aukcí 900 milionů emisních povolenek z let 2013 až 2015 na roky 2019 a 2020. Analytici i hráči na trhu proto reagují citlivě na jakékoli prohlášení evropských politiků.

Když před víkendem předseda Výboru pro životní prostředí Matthiase Groote na Twitteru sdělil, že je pořád zastáncem odkladu dražeb, vyskočila cena povolenek o 30 centů za tunu. To je zhruba šest procent. Právě Groote bude hrát při dnešní večerní rozpravě a zítřejším hlasování hlavní roli.

Výbor, kterému předsedá, odklad dražeb už v únoru podpořil. Groote a další zastánci odkladu nicméně chtějí pravomoci Komise osekat. Například hodlá prosadit, aby Komise mohla odklad navrhnout jen jednou v příštích osmi letech, aby se z tohoto výjimečného nástroje nestaly běžné zásahy do trhu.

Také po Komisi požaduje, aby odklad mohl jít do legislativního procesu, teprve až studie o dopadech prokáže, že případný růst cen povolenek po odkladu nezatíží nepřiměřeně odvětví, která vypouštějí nejvíce oxidu uhličitého.

Velká neznámá

Výsledek hlasování se podle pozorovatelů nedá příliš odhadnout. Proti odkladu dražeb stojí pravicoví a konzervativní poslanci, ale také několik sociálních demokratů.

Konzultantská firma Carbon Finance považuje nynější diskuse o odkladu dražeb čistě za politickou záležitost. Na vlastní ceny povolenek prý výsledek hlasování nebude mít výraznější vliv.

Trh s povolenkami by navíc fungoval dál, i kdyby poslanci návrh Komise odmítli. Nicméně jeho schopnost motivovat firmy k zavádění úsporných a nízkoemisních technologií by se už úplně vytratila.