Ceny průmyslových výrobců vyskočily nejvýše od roku 1995. Prudce se zdražovalo i v zemědělství

Strojírenská a slévárenská výroba Motor Jikov (ilustrační foto)

Strojírenská a slévárenská výroba Motor Jikov (ilustrační foto) Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Ceny průmyslových výrobců v loňském roce stouply o 7,1 procenta, což byl nejvyšší meziroční nárůst od roku 1995. Zdražení zaznamenali všichni výrobci, zvýšení jejich cen bylo ale o něco nižší než v průmyslu. V zemědělství byly ceny za celý rok 2021 v průměru vyšší o 6,9 procenta, ceny stavebních prací stouply o 5,1 procenta a ceny tržních služeb pro podniky o 1,3 procenta, vyplývá z dat Českého statistického úřadu.

Podle analýzy Raiffeisenbank za zdražování výrobních vstupů mohou především rostoucí ceny ropy a energií a komplikace v globálních dodavatelských řetězcích

Hlavní ekonom společnosti BHS Štěpán Křeček tvrdí, že uplynulý rok se zapíše do historie skokovým zdražováním v průmyslu. „Letošek bohužel nepřinese výrazné zlepšení," dodal. Za samotný loňský prosinec ceny průmyslových výrobců zpomalily meziroční růst na 13,2 procenta z listopadových 13,5 procenta.

Naopak v zemědělství nárůst cen zrychlil na 18,8 procenta ze 14,6 procenta v listopadu. „Zdražování komodit a chemických látek neblaze ovlivní růst cen v zemědělství. Hnojiva výrazně podraží, což se odrazí ve zvyšování cen potravin. Hrozí, že někteří výrobci budou šidit kvalitu, aby udrželi přijatelné ceny pro spotřebitele,“ uvedl Křeček.

Ve stavebnictví na růst cen zrychlil na 8,3 procenta ze 7,9 procenta o měsíc dříve. Tržní služby pro podniky v posledním loňském měsíci zdražily meziročně o 1,7 procenta, jen mírně méně než o měsíc dříve. Ceny výrobců naznačují budoucí vývoj cen pro spotřebitele.