ČEZ investuje v Maďarsku. S firmou MOL postaví u Budapešti elektrárnu

ČEZ

ČEZ

Maďarská ropná společnost MOL a česká energetická firma ČEZ postaví v Maďarsku plynovou elektrárnu o výkonu 860 megawattů v ceně 600 milionů eur (14,8 miliardy korun). Oznámilo to v Budapešti vedení MOL. Elektrárna zahájí provoz v roce 2015.

Firmy vytvořily společný podnik MOL-ČEZ European Power Hungary Ltd., který dnes podepsal kontrakt na stavbu elektrárny se španělskou firmou Técnicas Reunidas. Dohoda o dlouhodobé spolupráci byla rovněž podepsána s maďarskou filiálkou německé společnosti Siemens.

Elektrárna bude postavena v areálu rafinerie Duna ve městě Százhalombatta u Budapešti. První fáze výstavby začne ještě v říjnu, druhá nejpozději v polovině roku 2012. Do provozu má být elektrárna uvedena v prvním čtvrtletí 2015.

Šéf skupiny MOL Zsolt Hernádi k uzavření kontraktu řekl, že elektrárna zajistí společnosti MOL dlouhodobou konkurenceschopnost a zvýší bezpečnost dodávek pro její rafinerii Duna. Vytvoří kromě toho i tisíc nových pracovních míst.

„Dnešní podpis není jen potvrzením správnosti strategické aliance mezi MOL a ČEZ, ale ukazuje zároveň, že navzdory následkům hospodářské krize jsme připraveni investovat do dobrých obchodních příležitostí v Maďarsku,“ řekl Hernádi.

ČEZ a MOL patří k největším energetickým firmám ve střední a východní Evropě. V prosinci 2007 se dohodly, že do společného podniku vloží 1,4 miliardy eur. Jejich dalším společným projektem je plynová elektrárna v rafinerii Slovnaft v Bratislavě.