ČEZ nevěří v obrat cen uhlí, proto prodává Počerady

Elektrárna Počerady

Elektrárna Počerady Zdroj: ctk

ČEZ
Pavel Cyrani, ČEZ
Hnědouhelná elektrárna Počerady o výkonu tisíc megawattů se má do roku 2013 proměnit v duální energetický zdroj.
4
Fotogalerie

Plánovaný prodej hnědouhelné elektrárny Počerady, o němž vyjednává ČEZ se společností Czech Coal, je důkazem střetu názorů na dlouhodobou životaschopnost hnědouhelné energetiky. ČEZ mohl elektrárnu prodat firmě Pavla Tykače už před rokem a půl za 8,5 miliardy korun. „Tehdy jsme ale neprodali, protože jsme věřili, že se otočí trend klesajících cen černého uhlí a hnědouhelná elektřina bude zase mít konkurenční výhodu. Teď už tomu nevěříme,“ vysvětluje nynější vyjednávání s Tykačem člen představenstva ČEZ Pavel Cyrani.

Czech Coal nabízí ČEZ za elektrárnu, s níž je spojena také smlouva na padesátiletý odběr uhlí z lomu Vršany, 4,5 miliardy korun v hotovosti a dodávky elektřiny za výrobní náklady do roku 2023. Celkem by tak ČEZ mohl z prodeje získat až deset miliard korun. Navíc by se vyvázal ze smlouvy na odběr uhlí, pro které by neměl po roce 2023 využití, a elektrárnu by zavřel.

Naopak Tykač Počerady potřebuje, aby mohl lom Vršany dál provozovat. Podle Luboše Pavlase z Czech Coalu je do ní ochoten investovat přes dvacet miliard korun.

„Jediný problém Počerad je smlouva na příliš drahé uhlí. Elektrárna bude fungovat mnohem déle bez ohledu na to, co je napsáno ve Státní energetické koncepci. Na to Czech Coal sází,“ kritizuje prodej Michal Šnobr, minoritní akcionář ČEZ a poradce banky J&T pro energetiku. Polostátní firma by měla s prodejem počkat alespoň na dobu po německých volbách, kdy bude jasnější, kam se bude ubírat tamní energetika. Šnobr tvrdí, že bez uhlí se německý trh ještě patnáct až dvacet let neobejde.

Cyrani namítá, že se ČEZ nevyplatí investovat miliardy korun do rekonstrukce staré elektrárny, aby mohla fungovat i po roce 2022. „Pokud něco oživí ceny elektřiny, tak to bude vyšší cena emisních povolenek. To by ale nejvíce znevýhodnilo právě hnědouhelnou elektrárnu,“ dodává Cyrani.

Elektrárna Počerady vydělala předloni 262 milionů korun. ČEZ od ní odebíral elektřinu na základě smlouvy o přepracování dodaného uhlí za zhruba 36,50 eur za megawatthodinu. To je v zásadě srovnatelné, za kolik prodával ve stejném roce Czech Coal elektřinu ze své  elektrárny Chvaletice. Tam předloni dokázal lepším řízením výroby prodávat elektřinu za 36,40 eur.