ČEZ se může utkat s EPH na další frontě, také má zájem o teplárny v Polsku

Polská uhelná elektrárna Rybnik

Polská uhelná elektrárna Rybnik Zdroj: CC BY-SA 3.0: MOs810; Wikimedia

Elektrárenská skupina ČEZ se zajímá o převzetí polských uhelných elektrárenských bloků a tepláren, které vlastní francouzská společnost EDF. Agentuře Reuters to dnes řekla šéfka polských aktivit společnosti ČEZ Bohdana Horáčková. EDF podle polského tisku plánuje prodej svých polských provozů, jejichž hodnota se odhaduje až na dvě miliardy zlotých (12 miliard korun).

„Zajímáme se o aktiva EDF v Polsku,“ uvedla Horáčková. „Zatím nevíme, jak bude jejich prodej vypadat,“ dodala na otázku, zda bude mít ČEZ zájem o teplárny i o produkci elektřiny. Podle zprávy z minulého týdne je nejvážnějším zájemcem o polská aktiva EDF Energetický a průmyslový holding.

EDF má v Polsku pět tepláren, které mají na tamním trhu podíl 15 procent. V jihopolském Rybniku vlastní rovněž elektrárnu o výkonu 1,7 gigawattu, která se na dodávkách elektrické energie v Polsku podílí sedmi procenty.

S prodejem elektrárny může mít EDF podle Reuters problémy, protože většina produkce elektřiny v Polsku je ztrátová. Místní producenti si stěžují na nedostatečnou státní podporu a volají po tom, aby dostávali zaplaceno nejen za dodávky, ale i za udržování rezervních kapacit.