Čína předběhla EU, stala se světovým lídrem ve větrné energii

Hornatá čínská provincie Šen-si, „Mekka“ stavitelů větrných elektráren

Hornatá čínská provincie Šen-si, „Mekka“ stavitelů větrných elektráren Zdroj: Hahaheditor12667, Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

Polovina nové kapacity větrných elektráren byla loni instalovaná v Číně. Tamní trh loni rostl o 27 procent a celková kapacita místních větrných elektráren tak překonala Evropskou unii, uvádí Světová rada pro větrnou energii (GWEC).

Čína loni zapojila větrníky o kapacitě 30,5 gigawattu a celkový instalovaný výkon větrných elektráren tak dosáhl 145,1 GW. EU s takovým tempem růstu nedokázala udržet krok, přestože loni nově připojených 12,8 GW představuje rekord. Celková kapacita evropských větrných elektráren dosáhla 141,6 GW, uvádí statistika bruselského oborového sdružení.

Peking mohutně investuje do obnovitelných zdrojů ve snaze omezit smog, který v zimě pravidelně postihuje velká čínská města. Čínským investicím pomáhají i klesající ceny technologií.

Celosvětový instalovaný výkon větrných elektrárenCelosvětový instalovaný výkon větrných elektrárenCelosvětový instalovaný výkon větrných elektráren | GWECZdroj: GWEC

„Rok 2015 byl velkým rokem pro velké trhy – Čínu, USA, Německo a Brazílii - všechny stanovily nové rekordy,“ uvedl generální tajemník GWEC Steve Sawyer. Letos se podle něj aktivita přesune na nové trh, a ačkoliv celkový růst bude stále silný, další rekordy už zřejmě ve velkých zemích nepadnou.

Celosvětová kapacita větrných elektráren loni dosáhla 432,4 GW a meziročně stoupla o 17 procent. Po Číně mají větrné elektrárny s největší kapacitou USA a Německo, s celkovým instalovaným výkonem 74,5, respektive 45 GW.