Do Rakouska přiteklo až o čtvrtinu méně plynu z Ruska

Detail podzemního zásobniku RWE

Detail podzemního zásobniku RWE Zdroj: ctk

Rakousko minulý týden dostalo o 20 až 25 procent méně plynu z Ruska, než bylo dohodnuto ve smlouvě. Uvedl to dnes šéf rakouského energetického regulačního úřadu Energie-Control Martin Graf a upozornil, že Rakousko si neobjednalo více plynu. Podle něj tak velký výpadek dodávek není běžná fluktuace.

Energetické společnosti kontaktovaly Gazprom, aby jim zdůvodnil snížení dodávek. Doposud však z Ruska neobdržely odpověď, sdělil Graf. Jedním z důvodů podle něj může být nynější komplikovanější administrativní proces v Rusku, kdy je potřeba podepsat v Kremlu více dokumentů, nebo skutečnost, že Rusko plní své vlastní zásobníky.

V sobotu Rakousko obdrželo o 20 procent méně plynu, upřesnil Graf. Ropná a plynárenská skupina OMV potvrdila, že v pátek dostala o 20 až 25 procent méně plynu. Rakouské zásobníky jsou nyní plné z 99 procent, dodala agentura Reuters.

Nižší dodávky hlásí i Slováci

Kromě Rakouska si na nižší dodávky v poslední době stěžuje také například i Slovensko. Dodávky zemního plynu z Ruska pro Slovenský plynárenský priemysel (SPP) dnes klesly o zhruba pětinu. Pokles v dodávkách proti objednanému objemu trvá už téměř dva týdny, navzdory tomu ale firma dokáže zajistit potřeby všech svých klientů, sdělil mluvčí SPP Peter Bednár.

Slovensko prakticky celou svou spotřebu plynu pokrývá dovozem z Ruska přes Ukrajinu. Dříve v tomto měsíci SPP zaznamenal v dodávkách desetiprocentní výpadek, který se minulý týden prohloubil až na zhruba 25 procent. O uplynulém víkendu se situace mírně zlepšila, dnes byl ale výpadek větší než v neděli.

Gazprom se brání: Dodáváme podle dohodnutých kontraktů

Kromě Slovenska si v uplynulých dnech stěžovaly na pokles dodávek plynu z Ruska i další evropské země, například Polsko nebo Rumunsko. Ruská plynárenská společnost Gazprom ale tvrdila, že dodává plyn do Evropy podle dohodnutých kontraktů a že pokles se týká pouze takzvaného dodatečného objemu.

Gazprom je v Rusku monopolním vývozcem plynu přepravovaného potrubím. Firma je klíčovým dodavatelem plynu pro řadu evropských zemí včetně České republiky a pokrývá kolem 30 procent celkové poptávky po zemním plynu v Evropské unii.