Doly se přiblíží k Jiřetínu. Severní energetická bude těžit i hlubinným způsobem

Hnědouhelný důl

Hnědouhelný důl Zdroj: ctk

Firma Severní energetická bude na povrchovém dole u Horního Jiřetína těžit hnědé uhlí také hlubinným způsobem. Záměr již oznámila ministerstvu životního prostředí. Odpůrci povrchové těžby chtějí plánu společnosti zabránit.

Hlubinná těžba může podle odpůrců dolů zvýšit riziko půdních sesuvů, které ohrožují Krušné hory. Mluvčí Severní energetické v České televizi uvedla, že hlubinnou těžbou nebude dotčena hranice územních limitů těžby. Důl ČSA mezi Mostem a Litvínovem má s limity problém již dlouho. Loni na podzim narazilo první rypadlo na územní limity. Firma plánuje, že chodby by vedly vodorovně ze dna povrchového dolu dál směrem na Horní Jiřetín. Ročně by vytěžila asi 400 tisíc tun uhlí. To je zhruba šestina toho, co nyní těží povrchově.

Na nový důl podle odborů zřejmě firma přesune většinu z 250 horníků, kteří nyní pracují na posledním českém hnědouhelném hlubinném dole Kohinoor, uvedla ČT.

Akciová společnost Litvínovská uhelná, kterou ovládá Jan Dienstl, se v srpnu přejmenovala na Severní energetickou. Dokončila tak proces oddělení od skupiny Czech Coal, kterou vlastní Pavel Tykač.

**