Elon Musk je nejlépe placeným šéfem v USA za rok 2013

Elon Musk (zakladatel PayPalu, Tesla Motors, SpaceX, otec futuristické dopravy Hyperloop)

Elon Musk (zakladatel PayPalu, Tesla Motors, SpaceX, otec futuristické dopravy Hyperloop) Zdroj: CC BY-NC 2.0: jdlasica via Flickr

Magazín Time sestavil žebříček nejlépe placených šéfů amerických firem za rok 2013. Na prvním místě se umístil Elon Musk, šéf automobilky Tesla Motors, vesmírně společnosti SpaceX a otec futuristické hromadné dopravy HyperLoop. Překonal i Larryho Ellisona (Oracle) a Maria Gabelliho (Gamco Investors).

Elon Musk si v roce 2013 vydělal více než 78 milionů dolarů s tím, že jeho celkové jmění Bloomberg odhaduje na 8,8 miliardy. Většinu získat díky opcí na akcie Tesla Motors, popřípadě SpaceX nebo projektu SolarCity.

Jinými slovy pokud se dařilo jeho projektům, odrazilo se to také na výši jeho odměn. Muskovy firmy zažily úspěšný rok. Tesle se podařilo naplno rozjet výrobu elektromobilu Model S, rozšířit jeho prodej na první evropské trhy (některé z nich přímo ovládnout) a začít budovat síť rychlodobíjecích stanic Supercharger. Akcie Tesla Motors vystoupaly během roku až k hranici téměř 200 dolarů (v současné době se obchodují za přibližně 140 dolarů).

Vývoj akcií Tesla Motors od začátku roku 2013Vývoj akcií Tesla Motors od začátku roku 2013 | Yahoo FinanceVývoj akcií Tesla Motors od začátku roku 2013

Dařilo se také vesmírnému programu SpaceX, který nedávno vstoupil do lukrativního byznysu satelitních služeb, kde se točí stovky miliard dolarů ročně. Jeho společnost totiž vynesla na oběžnou dráhu evropskou telekomunikační družici SES 8. Lucemburský vlastník satelitů si u firmy SpaceX objednal dopravení celkem čtyř družic na oběžnou dráhu. Firmy SpaceX jsou údajně levnější než evropské rakety Ariane a ruské Protony. Vynesení družice na orbit stojí 55 milionů dolarů (1,1 miliardy korun).

Fakt, že se finanční situace Elona Muska zlepšila, svědčí mimo jiné i fakt, že se přestěhoval z pronájmu do vlastní vily v prominentní oblasti Bel Air, kterou zakoupil za 17 milionů dolarů.

Přitom ještě před pár lety nebyla jeho finanční situace příliš příznivá. Před uvedením elektromobilu Model S investovat do automobilky miliony dolarů z vlastní kapsy. To samé platilo pro SpaceX.

Desítka nejlépe placených CEO v USA
SpolečnostVýdělek (v milionech USD)
01. Elon MuskTesla Motors 78,2
02. Larry EllisonOracle 77
03. Mario GabelliGamco Investors 69
04. Robert KotickActivision Blizzard 64,9
05. Leslie MoonvesCBS 62,2
06. John HammergrenMcKesson 51,7
07. David ZaslavDiscovery Communications Class 49,9
08. E. Hunter HarrisonCanadian Pacific Railway 49,2
09. Richard BrackenHCA Holdings 46,4
10. Gerald RubinHelen Of Troy 41,6