ERÚ a slabá koruna drtí investory do větrných elektráren

Obnovitelné zdroje energie, kterým Energetický regulační úřad (ERÚ) ještě pro příští rok přiznal podporu, doráží oslabení koruny. Podle letošní novely zákona o podporovaných zdrojích energie ERÚ přiznal podporu jen novým větrným elektrárnám, malým vodním elektrárnám a geotermálním zdrojům, které investoři postaví příští rok. Museli však získat stavební povolení nebo autorizace ministerstva průmyslu a obchodu do letošního 2. října.

Výše výkupních cen se rozhodnutím ERÚ snížila například u větrných elektráren oproti letošnímu roku o pět procent na 2014 korun za megawatthodinu. „Jenže oslabení koruny nám zdražilo technologii také o pět procent. Takže projekty, které by ještě vydržely snížení podpory, se krokem centrální banky dostávají ještě před započetím stavby do ztráty,“ říká Michal Janeček, předseda České společnosti pro větrnou energii.

Po osekání podpory a oslabení koruny si Janeček netroufá odhadnout, kolik nových větrných elektráren může ještě příští rok a v roce 2015, kdy je konečný termín pro dokončení plánovaných zařízení, postavit. „Letos jsme čekali, že se postaví zhruba 30 megawattů instalovaného výkonu. Do října to ale bylo jen 6 megawattů. Investoři teď vyčkávají,“ dodává Janeček.

Pro rok 2015 ERÚ podle Janečka sníží podporu o dalších pět procent. Bude pak záležet, jak slabá v té době koruna bude. V každém případě ve hře je pořád dokončení největšího větrného parku s výkonem 54 megawattů, který u krušnohorské Moldavy plánuje společnost EP Renewables, která patří do skupiny EPH.

Přiškrcená podpora

Podpora klesla také u malých vodních elektráren. Pokles u výkupních cen však byl jen o dvě procenta. U těchto zdrojů však ERÚ přesněji vymezil podmínky, které je nutné splnit, aby mohly nárokovat podporu ve dvoutarifním pásmu provozování.

Pro spalování biomasy ve výrobnách uvedených v roce 2014 došlo k poklesu výkupní ceny z důvodu vyššího důrazu na uplatnění užitečného tepla. Toto je naopak zohledněno v doplňkových sazbách v rámci podpory kombinované výroby tepla a elektřiny. U výroben elektřiny využívající biomasu společným spalováním byl zvýšen zelený bonus z důvodu zohlednění poklesu ceny uhlí a emisních povolenek.

Novou podporu už úřad nevypsal pro solární elektrárny, bioplynové stanice a výrobny biometanu. Stávajícím elektrárnám jen zvýšil podporu o dvě procenta v souladu se zákonem. Nové bioplynové stanice se mohou o podporu ucházet jen v rámci dotací na kombinovanou výrobu elektřiny a tepla.