Firmy českých investorů mohou koupit německé kovárny Sona

Příklad produkce společnosti Sona BLW Präzisionsschmiede GmbH, kterou podle rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže mohou koupit skupiny EP Industries a Winning Group.

Příklad produkce společnosti Sona BLW Präzisionsschmiede GmbH, kterou podle rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže mohou koupit skupiny EP Industries a Winning Group. Zdroj: sona-blw.com

Továrna společnosti Sona BLW Präzisionsschmiede GmbH v německém Remscheidu, kterou podle rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže mohou koupit skupiny EP Industries a Winning Group.
Továrna společnosti Sona BLW Präzisionsschmiede GmbH v německém Duisburgu, kterou podle rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže mohou koupit skupiny EP Industries a Winning Group.
Příklad produkce společnosti Sona BLW Präzisionsschmiede GmbH, kterou podle rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže mohou koupit skupiny EP Industries a Winning Group.
4
Fotogalerie

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže povolil holdingu Winning Group a skupině EP Industries miliardáře Daniela Křetínského nákup německé kovárny Sona. „V důsledku fúze získávají společnosti možnost vykonávat společnou kontrolu nad částí skupiny představovanou relevantními aktivy společností Sona BLW Präzisionsschmiede a Sona AutoComp Germany,“ uvedl mluvčí úřadu Martin Švanda.

„Ke spojení soutěžitelů dochází zejména v oblasti výroby přesně kovaných součástek z tvrzené oceli. Spojení nebude mít za následek podstatné narušení hospodářské soutěže,“ uvedl s tím, že rozhodnutí již nabylo právní moci.

Společnost Sona sídlí v německém Remscheidu a momentálně je v insolvenci. „Transakci podléhají všechny části firmy Sona Germany, která má v Německu tři výrobní podniky – v Duisburgu, Mnichově a Remscheidu. Díky tomuto obchodu bude zachráněno asi 960 pracovních míst z celkových 1200,“ uvedl již dříve holding Winning Group na svých stránkách.

Holding chce pokračovat v obchodních aktivitách firmy Sona v Německu a posílit její obchodní pozici. „Jsme rádi, že jsme dokázali s insolvenční správou společnosti dospět k dohodě,“ uvedl ředitel holdingu Sebastian Wagner.

Holding Winning Group byl založen v roce 2016 a v portfoliu má společnosti ze stavebnictví, developmentu, inženýringové společnosti i firmy zaměřené na výrobu pro průmyslové a automobilové podniky. Jeho součástí jsou Winning Steel, Winning Estate, Winning Service, Winning People, Winning Gastro a stavební holding Winning PS. V minulém roce holding koupil například stavební firmu Kaláb a PMK Drill.

Pozn. redakce: Daniel Křetínský a Patrik Tkáč vlastní prostřednictvím společnosti Czech Media Invest vydavatelství Czech News Center, jehož součástí je i deník E15 a jeho web E15.cz.