Ford zruší stovky administrativních míst v Evropě. Ušetří miliardy

Ford

Ford Zdroj: Ford

Americká automobilka Ford plánuje zrušit stovky administrativních míst v Evropě. Propouštěním chce snížit náklady o 200 milionů dolarů (4,9 miliardy korun) ročně.

Podle šéfa firemní divize pro Evropu Jima Farleyho hodlá automobilka snížení pracovních míst dosáhnout pomocí programu dobrovolného odchodu z práce, například nabídkami na předčasný odchod do důchodu či odstupného. Předložit je prý hodlá zhruba 10 300 zaměstnancům, většinou v Německu a v Británii. Očekává, že stovky z nich to přijmou.

Automobilka také rozšíří svou řadu sportovně užitkových vozů, o které byl loni v Evropě výrazný zájem. Méně výdělečné modely naopak z prodeje stáhne.

Rekordní zisk

Skupina Ford Motor loni zvýšila zisk na 7,4 miliardy dolarů (183 miliard korun), což byl proti zisku z předchozího roku zhruba šestinásobek. Většinu peněz automobilka vydělala v Severní Americe. V Evropě Ford loni prodal o desetinu více vozidel než před rokem. Poprvé od roku 2011 tu také dosáhl zisku, který činil 259 milionů dolarů před zdaněním.

Automobilka chce být v regionu zisková i nadále. „Chceme udělat vše, abychom měli stabilní podmínky a v budoucnu mohli vybudovat životaschopný byznys,“ uvedl podle Reuters Farley.

Automobilový trh v Evropě se v roce 2014 dostal z šestiletého útlumu, během kterého se poptávka propadla na dvacetileté minimum. Firma Ford i její americký konkurent společnost General Motors tu byly několik let ztrátové. Ford v rámci programu restrukturalizace zavřel v letech 2013 a 2014 tři továrny v Belgii a Británii a zrušil tisíce pracovních míst.