Foxconn chystá v Česku miliardové investice do výzkumu i datových center

Foxconn hodlá v Česku významně investovat

Foxconn hodlá v Česku významně investovat Zdroj: Kubelka Tomas/E15

Technologická firma Foxconn investuje v Česku několik miliard korun do svých závodů, vybudování výzkumného centra a datových center. S premiérem Bohuslavem Sobotkou se na tom dohodl zakladatel a generální ředitel firmy Terry Gou. O konkrétní podobě investičních projektů bude společnost jednat s ministerstvem průmyslu a obchodu.

„Investice firmy Foxconn, která byla oznámena, která byla dojednána, by se v letech 2015 až 2018 měla pochybovat v řádu zhruba 2,5 miliardy korun,“ řekl po jednání premiér.

Ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) uvedl, že investice Foxconnu, který mimo jiné vyrábí spotřebitelské a firemní počítače, notebooky a příslušenství k nim, pomohou Česku „nastoupit do rozjetého vlaku a srovnat krok především s německým průmyslem“. Plány Foxconnu podle ministra zpřístupní asijský trh také menším českým firmám.

Foxconn chce vybudovat výzkumné a designové centrum, které by mělo být jediné svého druhu v Evropě. Firma plánuje vyvinout plně automatizované řešení pro výrobu, které bude aplikovat ve svých provozech v Pardubicích a Kutné Hoře. Dál chce postavit datová centra či využít svých distribučních kanálů v Číně k vytvoření obchodní platformy pro export českých výrobků na perspektivní asijské trhy.

„Těmito investicemi Foxconn přispěje ke zrychlení procesu automatizace a digitalizace evropské výroby. Vytvoří také nezbytnou infrastrukturu, která umožní firmám rychle přijmout a rozvinout nové technologie a lépe využít možností, které jsou v dnešním digitalizovaném světě k dispozici. V regionu vytvoříme také síť datacenter, z nichž první budou umístěná právě v České republice,“ uvedl Gou.

Dohoda se týká také spolupráce na aktivitách k podpoře vzdělávání a tvorbě nových pracovních míst v zemi. Ministerstvo průmyslu uvedlo, že jde o jeden z největších potenciálních projektů, který nabídne velké množství nových pracovních míst pro kvalifikované odborníky a posílí exportní postavení českých výrobků na asijských trzích. Gou doplnil, že jde o již třetí významnou investici firmy v Česku za posledních 15 let.

Šéf Foxconnu novinářům řekl, že firma se pro další investice v ČR rozhodla kvůli jejímu umístění ve středu Evropské unie, silné vládě a vzdělaným a talentovaným lidem.

Pro Foxconn v Česku pracuje 5500 lidí

Premiér uvedl, že za půldruhého roku jeho vlády se povedlo do Česka přilákat už 196 investic v celkovém objemu 108 miliard korun, které vedly nejen k vytvoření nových pracovních míst, ale také k dalšímu růstu ekonomiky.

V Česku nyní Foxconn zaměstnává kolem 5500 lidí. V pardubickém závodě jich pracuje asi 4500, z toho 2350 kmenových. Podle posledních údajů v obchodním rejstříku Foxconn CZ Group v roce 2012 utržil téměř 109 miliard korun, což bylo o čtyři procenta meziročně víc.

Loni byl druhým největším českým exportérem s celkovým objemem vyvezeného zboží v hodnotě téměř 120 miliard korun. Do skupiny náleží výrobní společnost Foxconn CZ, servisní firma Foxconn Global Services Division a Foxconn Technology CZ, která se zaměřuje na výrobu a testování serverů.

Foxconn působí v ČR od konce 90. let
Vizitka tchajwanské společnosti Foxconn, která zvažuje v ČR investice v řádu miliard korun do svých závodů v Pardubicích a Kutné Hoře:
Foxconn je registrovaná obchodní značka firmy Hon Hai Precision Industry Company Ltd., která je podle příjmů údajně největším smluvním výrobcem elektroniky na světě. Vyrábí škálu elektronických přístrojů a součástek, produkuje všechny součásti osobních počítačů s výjimkou čipů. Pracuje mimo jiné pro firmy Apple (iPad, iPhone), Amazon (čtečka Kindle), Sony (konzole PlayStation 4) nebo Microsoft (Xbox One). Dodává také počítače pro Hewlett-Packard a Dell.
Firmu v roce 1974 založil Terry Gou (64), původně jako dodavatele plastových součástek pro televizory. Gou je dodnes předsedou představenstva i výkonným ředitelem společnosti, jejíž akcie se od začátku 90. let obchodují na burze. Jeho majetek odhaduje časopis Forbes na 6,8 miliardy dolarů, což z něj činí 240. nejbohatšího člověka světa.
Firma má po celém světě přes milion zaměstnanců. Nejvíce závodů má v Číně, výrobní pobočky má i v Brazílii, Austrálii, Indii, Spojených státech, v Maďarsku, na Slovensku či v Turecku. V roce 2013 dosáhla obratu téměř 132 miliard dolarů a čistého zisku 3,5 miliardy dolarů.
V České republice působí Foxconn od konce 90. let, nejdřív koupil areál bývalé Tesly Pardubice, kde využíval několik budov, nakonec ale postavil novou továrnu v Černé za Bory za 50 milionů korun. Druhý závod Foxconn vybudoval v Kutné Hoře; začal fungovat v roce 2008. Nyní chce Foxconn oba české závody rozšířit a modernizovat.
V České republice v současnosti Foxconn zaměstnává kolem 5500 lidí, rozšíření závodů má přinést dalších několik tisíc pracovních míst. Podle informací od odborářů měl přitom Foxconn před vypuknutím krize v ČR až 7500 zaměstnanců. Tržby české pobočky Foxconnu se pohybují kolem sta miliard korun ročně (97,3 miliardy v roce 2013), což jej dlouhodobě řadí mezi desítku největších firem v České republice. Foxconn se také pravidelně umísťuje v žebříčku největších exportérů v zemi.
Foxconn je ve světě často kritizován kvůli údajně otrocké práci u výrobních linek zejména ve svých asijských továrnách. Před dvěma lety pak německá stanice Deutsche Welle přinesla rozsáhlý materiál o nedůstojných pracovních podmínkách v pardubické pobočce. Představitelé pardubické firmy, odborů a místní úřady ale tehdy uvedli, že nic nezákonného ve Foxconnu zjištěno nebylo.