Foxconn digitalizuje české továrny, investuje přes 10 milionů eur

Foxconn,

Foxconn, Zdroj: Michael Tomes, E15

Výrobce počítačů Foxconn spustil novou linku na práškové lakování za 1,1 milionu eur. Letos ještě investuje do nových strojů 10 milionů eur. Všechny splňují parametry pro aplikace Průmyslu 4.0.

V pardubickém závodě Foxconnu se rozjela nová linka práškového lakování. Zařízením za 1,1 milionu eur se Foxconn v Česku posunul o další krok k vybudování digitální továrny budoucnosti, o níž se hovoří v souvislosti s fenoménem Průmysl 4.0. Díly, které vjíždějí po dopravníku do práškovací linky, mají čipy, do nichž se ukládají informace o celé výrobě. Tyto čipy umějí komunikovat i s vlastní linkou.

„Díky nové lince můžeme být mnohem pružnější. Můžeme dělat menší série výrobků, které budou více odpovídat požadavkům zákazníků a mají větší přidanou hodnotu. Čip totiž umí říct lince, jaký díl potřebuje proceduru čištění, jakou teplotu sušení či jakou má mít barvu,“ vysvětluje jednatel Foxconn CZ Allan Keown. Na rozdíl od staré odstavené práškovací linky, kde výměna barvy vyžadovala odstávku na tři a půl hodiny, stačí u nové linky na výměnu barvy patnáct minut. Kapacita linky se zvedla skoro na trojnásobek.

Firma letos investuje do nového zařízení ještě 10 milionů eur.

Výhodou investice je také větší nosnost dopravníku. Nově bude moci Foxconn v Pardubicích vyrábět krabice pro počítače a servery, jejichž díly váží až 50 kilogramů. Dosud mohl mít největší díl procházející lakovnou 30 kilogramů. „Orientujeme se na výrobu větších zařízení, které je drahé dopravovat do Evropy z Asie. Proto investujeme do automatizace, čímž kompenzujeme nižší cenu práce v asijských zemích,“ vysvětluje Keown.

Další investice

Na novou lakovnu nyní navážou investice do nových ohýbacích lisů, laserových řezačů či robotických svářeček, kterým uvolnila místo stará lakovací linka. Letos firma do nového zařízení investuje ještě 10 milionů eur, dodává Keown. Loni Foxconn takto utratil pět milionů eur. Všechna zařízení už budou splňovat parametry pro aplikace Průmyslu 4.0.

Milionové investice jsou součástí balíku 2,5 miliardy korun, o němž podepsal Foxconn v létě memorandum s vládou. Nová výrobní zařízení, vybudování vývojového centra či stavba datacenter by měly vytvořit zhruba dva tisíce nových pracovních míst. „Už minulý týden jsme se s lidmi z Foxconnu sešli a o dalších konkrétních investicích v Pardubicích diskutovali,“ říká primátor města Martin Charvát.