Foxconn přiznal, že zaměstnával děti

Kantýna ve Foxconnu. Oběd stojí v přepočtu 80 amerických centů.

Kantýna ve Foxconnu. Oběd stojí v přepočtu 80 amerických centů. Zdroj: ABC Nightline

Podezření, že firma Foxconn zaměstnává nezletileté se nyní potvrdilo. Dodavatel iphonů pro Apple přiznal, že najímal i čtrnáctileté stážisty. Uvedl to server FT.de. Podle serveru opět vzroste kritika firmy, kterou nedávno zasáhla vlna sebevražd.

Foxconn tento týden připustil, že v jedné ze svých čínských továren zaměstnával čtrnáctileté brigádníky. Firma mimo jiné vyrábí i nový iPhone 5 pro Apple, a se zhruba 1,2 milionu zaměstnanců se řadí mezi největší zaměstnavatele v Číně.

„Vnitřní vyšetřování odhalilo, že brigádníci v továrně v Yantai ve východní Číně, byli mladší, šestnácti let let, od kterých je v Číně povoleno pracovat,“ uvedla Foxconn. Foxconn provozuje v Číně provozuje více než 30 továren v Číně a má velké potíže s hledáním nových zaměstnanců.

„Naše vyšetřování ukázalo, že brigádníci ve věku 14 až 16 let pracovali v areálu továrny přibližně tři týdny,“ uvedla firma. To je nejen porušení čínského pracovního práva ale také to odporuje firemní politice. „Okamžitě jsme odeslali brigádníky zpátky do školicích středisek. Všem, kdo jsou odpovědní za tuto situaci hrozí propuštění,“ píše FT.de

Sítě proti sebevrahům a osmilůžkové pokoje. Tady vyrábí Apple

Foxconn měl již dříve problémy se sebevraždami a rvačkami zaměstnanců. V současné době se firma snaží o vylepšení svého obrazu i tím, že zaměstnancům zvyšuje mzdy.