Francie jako lídr jaderné energetiky. Macron představil investiční plán za desítky miliard eur

Bugejská jaderná elektrárna ve Francii

Bugejská jaderná elektrárna ve Francii Zdroj: profimedia.cz

Francouzský prezident Emmanuel Macron
Protesty ve Francii kvůli plánu restrukturalizace společnosti EDF
Protesty ve Francii kvůli plánu restrukturalizace společnosti EDF
Protesty ve Francii kvůli plánu restrukturalizace společnosti EDF
Protesty ve Francii kvůli plánu restrukturalizace společnosti EDF
8
Fotogalerie

Francouzský prezident Emmanuel Macron v úterý zveřejnil svůj pětiletý investiční plán v hodnotě 30 miliard eur (762 miliard korun) zaměřený na dekarbonizaci průmyslových gigantů, na podporu start-upů a na přesun výroby některých produktů do Francie. Země se podle něj stane lídrem v oblastech, jako je jaderná či obnovitelná energie. 

Cílem šéfa Elysejského paláce je, aby Francie měla do roku 2030 několik nových a malých jaderných reaktorů, informuje agentura Reuters. Země podle něj musí investovat do jádra, aby zůstala mezi předními hráči v odvětví nukleárních technologií. Investovat je podle prezidenta potřeba hlavně do malých modulárních reaktorů a do správy jaderného odpadu.

„Musíme vést souboj inovací a industrializace současně. Potřebujeme zemi, která produkuje více,“ řekl dnes Macron skupině podnikatelů. Poukázal například na nedostatek ochranných roušek, když vypukla pandemie covidu-19. Krize podle něj na jedné straně ukázala skutečnou zranitelnost všech, na straně druhé pak to, jak zásadní jsou inovace a průmyslová výroba v blízkosti domova. „Musíme znovu vytvořit rámec pro výrobní nezávislost Francie a Evropy,“ řekl.

Největší světoví znečišťovatelé a jejich emisní cíle

Video placeholde
• Videohub

Prezident upozornil, že Francie by se do roku 2030 měla stát i lídrem v zeleném vodíku nebo vyprodukovat dva miliony elektrických a hybridních aut.

Francie už loni schválila investiční plán v hodnotě 100 miliard eur (přes 2,5 bilionu korun) na obnovu ekonomiky zasažené pandemií. Téměř 40 miliard eur (jeden bilion korun) získala z fondu obnovy Evropské unie.