Gazprom obchází Ukrajinu, zakládá firmu pro výstavbu plynovodu do Turecka

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Gazprom.com

Monopolní ruský vývozce plynu Gazprom založí dceřinou firmu pro výstavbu podmořského plynovodu do Turecka. Turecko se má podle nejnovější strategie Moskvy stát novou tranzitní zemí pro přepravu plynu do Evropské unie a nahradit v této roli Ukrajinu. Gazprom současně přehodnocuje strategii pro evropský trh. V souladu s pravidly Bruselu pro energetiku se už nebude starat o infrastrukturu pro rozvody ruského plynu v EU.

„Společnost bude registrována v Petrohradě a bude se jmenovat Gazprom Russkaja,“ řekl mluvčí ruského podniku Sergej Kuprijanov.

Ruský prezident Vladimir Putin při návštěvě Turecka prohlásil, že Rusko kvůli nesouhlasu Bulharska a EU ruší projekt plynovodu South Stream, který měl přepravovat plyn do Evropy přes Černé moře a Balkán. Místo toho plánuje plynovod do Turecka, novým uzlem pro dodávky plynu do Evropy by se tak stala turecko-řecká hranice.

Čtěte také:

Novým strategickým partnerem Ruska ve vývozu plynu se místo Ukrajiny stane Turecko, odkud by mohlo do Evropy proudit 50 miliard krychlových metrů ruského plynu ročně.

Miller již oznámil, že Rusko se dohodlo s Tureckem na výstavbě podmořského plynovodu s kapacitou 63 miliard krychlových metrů ročně. Je to stejný objem, který se plánoval pro South Stream.