Gazprom se přestane starat o plynové potrubí v Evropě

Ruský plynárenský koncern Gazprom se po zrušení projektu plynovodu South Stream rozhodl přehodnotit strategii pro evropský trh, řekl šéf podniku Alexej Miller. Upozornil také, že přístup Ruska k evropskému trhu s plynem se radikálně změní.

„Je to začátek konce našeho modelu, ve kterém jsme se orientovali na dodávky konečným spotřebitelům na evropském trhu,“ řekl šéf Gazpromu ruské státní televizi. Dodal, že novou klíčovou zemí pro tranzit plynu do Evropy se stane Turecko, zatímco Ukrajina se z hlediska tranzitu stane bezvýznamnou. Turecko by prý jako strategický partner Ruska mohlo do Evropy posílat 50 miliard krychlových metrů ruského plynu ročně.

Gazprom se podle Millera již nebude starat o výstavbu infrastruktury pro rozvod ruského plynu po Evropské unii, potrubí nutné pro dodávky plynu konečným spotřebitelům tak budou muset zajistit evropské plynárenské podniky.

Miller také v rozhovoru zdůraznil, že rozhodnutí zastavit projekt South Stream je konečné. Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker přitom ve čtvrtek uvedl, že projekt plynovodu, který by přiváděl ruský plyn přes Černé moře do střední Evropy, by se nakonec mohl uskutečnit.

Podle Putina je problém v Bulharsku

Ukončení projektu oznámil ruský prezident Vladimir Putin spolu s Millerem během návštěvy v Turecku. Putin prohlásil, že Moskva není s to realizovat výstavbu plynovodu bez souhlasu Bulharska. Sofia na začátku června pozastavila na žádost Evropské komise přípravné práce na plynovodu v reakci na březnové připojení ukrajinského Krymu k Rusku.

Maďarský premiér Viktor Orbán obvinil Brusel ze sabotování projektu. Maďarsko, podobně jako Rakousko, Srbsko či Bulharsko, vnímalo South Stream jako způsob, jak zajistit dodávky plynu v případě narušení tranzitu přes Ukrajinu. Putin podle dnešní zprávy Kremlu jednal o energetické spolupráci s vedoucími představiteli Maďarska a Srbska.

Miller již oznámil, že Rusko se dohodlo s Tureckem na výstavbě podmořského plynovodu s kapacitou 63 miliard krychlových metrů ročně, tedy stejnou, pro jakou byl projektován plynovod South Stream.