Gazprom plánuje letos zvýšit vývoz do Evropy téměř o 14 procent

Gazprom

Gazprom

Ruský plynárenský gigant Gazprom plánuje v letošním roce zvýšit vývoz do Evropy o 13,7 procenta a očekává rekordní zisk z vývozu. Export do Evropy má letos stoupnout na 155 až 158 miliard metrů krychlových plynu z loňských 139 miliard. Uvedl to na dnešní valné hromadě generální ředitel Gazpromu Alexej Miller.

Gazprom rovněž usiluje o rozšíření vývozu zkapalněného zemního plynu do Číny, Japonska a Jižní Koreje. Tento měsíc se firmě nepodařilo dokončit dohodu o prodeji až 68 miliard metrů krychlových plynu do Číny od počátku roku 2015, avšak Miller doufá, že dohoda bude ještě letos dokončena. Čína se tak v dodávkách stane velkým konkurentem Evropy, napsaly agentury AP a Reuters.

Miller uvedl, že dodávky do Evropy v absolutním vyjádření zůstanou i nadále na zhruba stejné úrovni, podíl evropského trhu na příjmech Gazpromu ze zahraničí se však má kvůli očekávanému přílivu nových dohod snížit. „Je to vědomá součást naší strategie,“ uvedl Miller.

Gazprom se v současnosti na celosvětové produkci zemního plynu podílí 15 procenty a vlastní 18 procent celosvětových rezerv zemního plynu. Firma má monopol na vývoz plynu z Ruska.