Gazprom popřel, že by chtěl omezit dodávky plynu do Evropy

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Rusklý plynárenský gigant Gazprom popřel zprávu agentury Interfax, podle níž firma omezí export zemního plynu do evropských zemí, aby pokryla domácí poptávku, zvýšenou kvůli vlně mrazů. Gazprom uvedl, že dodržuje současné dlouhodobé kontrakty s evropskými klienty. Plynovod Blue Stream do Turecka nyní pracuje na plnou kapacitu a dodávky přes plynovod Jamal se proti předchozímu týdnu zvýšily o pětinu.

Česká plynárenská unie (ČPU) dnes sdělila, že tuzemská plynárenská infrastruktura je na případné omezení dodávek Gazpromu připravena. „Již od roku 2009 je přepravní systém v ČR schopen obousměrné přepravy plynu, tedy nejen v tradičním směru z východu na západ, ale také od severu k jihu,“ uvedl jednatel společnosti NET4GAS Jan Nehoda. V podzemních zásobnících jsou navíc vzhledem k dosavadnímu velmi mírnému průběhu zimy uloženy nadprůměrné zásoby zemního plynu, uvedla ČPU.

Gazpromu klesl ve třetím čtvrtletí čistý zisk o čtyři procenta na 151,98 miliardy rublů (97,2 miliardy Kč). Pokles způsobilo vyšší zadlužení a vývoj směnných kurzů. Výsledky však překonaly odhady analytiků. Gazprom má v Rusku monopol na vývoz plynu.

Příjmy se firmě ve třetím čtvrtletí zvýšily o 22 procent na 949,59 miliardy rublů. Kurzové ztráty způsobené oslabením rublu činily ve třetím čtvrtletí 145,7 miliardy rublů, ve stejném období předchozího roku to bylo jen 38,3 miliardy rublů. Dluh firmy stoupl o pětinu na 1,04 bilionu rublů.

Gazprom v poslední době čelí konkurenci alternativních a levnějších zdrojů paliv. Současně klienti v Evropě začínají stále více tlačit firmu, aby snížila ceny dlouhodobých kontraktů. Evropa je pro Gazprom hlavním exportním trhem. Loni společnost vyvezla do Evropy 150 miliard krychlových metrů plynu, což byla asi čtvrtina evropské spotřeby a více než třetina těžby firmy. Letos chce zvýšit vývoz do Evropy na 164 miliard metrů krychlových.

Gazprom je s tržní kapitalizací 142 miliard USD (2,7 bilionu Kč) největší ruskou společností. Firma dodala, že za devět měsíců loňského roku se její čisté příjmy z prodeje plynu do Evropy zvýšily o 34 procent na 1,03 bilionu rublů a na celkových příjmech firmy z prodeje plynu se podílely více než polovinou. Cena plynu se zvýšila o 28 procent.

Firma rovněž potvrdila, že za celý rok 2011 čeká čistý zisk 40 miliard USD (766,2 miliardy Kč). Zisk před zdaněním, úroky a odpisy (EBITDA) má činit 60 miliard USD.