Gazprom prý víc plynu pro mrznoucí Evropu nemá

Ukrajina, plyn

Ukrajina, plyn

Ruský koncern Gazprom není s to momentálně plnit zvýšené objednávky na dodávky plynu do Evropy, vyvolané abnormálně silnými mrazy, protože přednost má ruský trh. Vyplynulo to ze schůzky zástupců koncernu s premiérem Vladimirem Putinem. Gazprom současně ale ujistil, že dříve dohodnuté kontrakty se západními odběrateli plní. Ruští představitelé situace využili k obhajobě nutnosti postavit nové plynovody.

„V současné době se dodávky do vzdálenějšího zahraničí plní v souladu s kontraktem. Objem objednávek se však zvyšuje. Dodatečné objemy, o které naši západoevropští partneři žádají, momentálně nemůžeme uspokojit,“ řekl náměstek šéfa Gazpromu Alexandr Kruglov. Dodávky do Evropy tak podle něj putují podle dříve potvrzeného plánu.

Putin označil za prioritní úkol plynárenského koncernu zajistit domácí spotřebu v Rusku, ale současně požádal o maximální úsilí při zajištění exportu. Nynější situace s dodávkami do Evropy podle premiéra potvrzuje opodstatněnost nových ruských plynovodů Nord Stream a South Stream. Z prvního, který z Ruska vede po dně Baltského moře do Německa, je od loňského roku v provozu první větev, druhý se má začít stavět.

„Nebylo by zbytečné poukázat na ty, kteří nám bránili stavět Nord Stream. Kdyby nepřekáželi, stála by už druhá větev a obě potrubí by byla plná. Pro nové plynovody by už Gazprom otevřel nová naleziště a dnešní problémy by nebyly,“ prohlásil ministerský předseda podle agentury RIA Novosti.

Pokles ruských dodávek do Evropy hlásila v minulých dnech řada dovozců, včetně Česka a Slovenska, avšak s tím, že by to zákazníci neměli pocítit; zatím všechny země jsou schopny zajistit si surovinu z jiných zdrojů, zejména podzemních zásobníků. Gazprom dříve zprávy o omezování dodávek do Evropy kvůli prudkému zvýšení poptávky v Rusku popíral a tvrdil, že naopak roztáčí svůj export na západ na maximum.