Gazprom ustoupil a znovu zlevní Evropě plyn

Gazprom

Gazprom

Ruský monopolní vývozce plynu Gazprom ustoupil požadavkům některých evropských odběratelů a umožní jim změnit smlouvu o odběru zemního plynu. V praxi to znamená jeho zlevnění.

Gazprom uvedl, že při stanovení ceny přihlédne k situaci na trhu i ke stavu ekonomiky. Firma přitom cenu plynu evropským odběratelům už dříve zlevnila. Změna se dotkne i Slovenska.

Řada evropských distribučních firem si stěžuje, že je dlouhodobé smlouvy s dodavateli plynu poškozují. Dodavatelé totiž při výpočtu cen plyn vycházejí z cen ropy, která na rozdíl od plynu zdražuje. Gazprom se podle agentury Reuters vstřícným krokem snaží udržet si podíl na evropském trhu, který je pro něj lukrativní.

Gazprom upravil smlouvu s francouzskou společností GDF Suez, s německým společným podnikem Wingas, dominantním slovenským distributorem plynu SPP, italskou společností Sinergie Italiane a s rakouskou EconGas. Jde o smlouvy uzavřené koncem loňského a začátkem letošního roku. Podle Italů je zlevnění výrazné, konkrétní ale nebyli.