Gazprom zruší v cizině stovky pracovních míst

Gazprom

Gazprom Zdroj: Profimedia.cz

Gazprom
2
Fotogalerie

Ruská plynárenská společnost Gazprom zruší stovky pracovních míst v zahraniční obchodní a vývozní divizi a tato místa přesune do Petrohradu, uvedla agentura Reuters. Přesun pracovních míst přichází v době, kdy se citelně zvyšuje napětí mezi Ruskem a Západem.

Rozhodnutí podle jednoho ze zdrojů odráží širší trend mezi ruskými státními společnostmi, které se stahují ze Západu kvůli snahám prezidenta Vladimira Putina vracet kapitál zpět do vlasti.

Velké obchodní zastoupení má Gazprom v Británii. Vztahy mezi Moskvou a Londýnem se dostaly na nové dno, když premiérka Theresa Mayová obvinila Moskvu z pokusu o vraždu bývalého dvojitého ruského agenta. Zdroje ale tvrdí, že rozhodnutí o přesunu pracovních míst bylo přijato už na začátku letošního roku, dlouho předtím, než skandál kolem bývalého ruského špiona vypukl.

Gazprom sídlí v Petrohradu a dnes mimo jiné uvedl, že je zatím příliš brzy na komentář k přesunu zaměstnanců. Firma v únoru sdělila, že plánuje reorganizaci svých zahraničních obchodních a vývozních aktivit, neposkytla k tomu ale žádné další detaily.

Zahraniční obchodní a vývozní divize Gazpromu má kolem 2000 zaměstnanců. Zhruba 1000 je jich v Londýně. Další kanceláře má firma v Paříži, Houstonu, Singapuru a v několika městech v Německu. Ne všichni zaměstnanci jsou obchodníci, jsou tam rovněž odborníci na finance a logistiku.

Podle jednoho ze zdrojů by se měl po reorganizaci počet zaměstnanců snížit o více než polovinu a stejný počet lidí by měl být přijat v Petrohradu, odkud budou řízeny obchodní aktivity. Zatím však neuvedl žádné bližší detaily o tom, kde a kolik míst se bude rušit.

Marketingová a obchodní divize Gazpromu naposledy zveřejnila výsledky za rok 2014, kdy její čistý zisk činil 613 milionů dolarů (12,6 miliardy korun). Od té doby výsledky samostatně nezveřejňuje.

Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a má monopol na vývoz této strategicky důležité suroviny z Ruska prostřednictvím plynovodů. Firma je klíčovým dodavatelem plynu do řady evropských zemí, včetně České republiky. Poptávku po zemním plynu v Evropě uspokojuje z více než jedné třetiny.