Honba Lukoilu za novými ložisky: za miliardy dolarů převezme ruského rivala

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Ruský ropný gigant Lukoil se dohodl na koupi menšího konkurenta Samara-Nafta za zhruba dvě miliardy dolarů (40 miliard korun). Oznámila to dnes firma, která se tak snaží zastavit tři roky trvající pokles své těžby.

„Transakce je v souladu s rozvojovou strategií podniku, která usiluje o stabilizaci a zvýšení produkce ropy,“ uvedl prezident Lukoilu Vagit Alekperov.

Pokles těžby Lukoilu je důsledkem vyčerpávajících se ropných polí na Sibiři a nečekaně nízké produkce na některých nových nalezištích, napsala agentura Reuters. Firma usilovně hledá nové energetické zdroje. Nedávno navýšila svůj podíl na největším iráckém ropném poli a dnes se dohodla s čínskou státní těžební společností na společné těžbě ložiska zemního plynu Uzbekistánu, uvedla azerská agentura Trend.

Lukoil je největším nestátním těžařem ropy v Rusku. Samara-Nafta je ruskou divizí americké společnosti Hess. Ta se snaží prodejem aktiv získat peníze na snížení svého dluhu, kupce hledá i pro své aktivity ve Velké Británii, Ázerbajdžánu a Texasu.