Hutní velkoobchod Ferona loni zvýšil zisk o 145 procent na 291 milionů korun

Ferona

Ferona Zdroj: ČTK

Hutní velkoobchod Ferona, který patří k největším velkoobchodníkům s hutním materiálem v Česku a zaměstnáva téměř tisíc pracovníků, zvýšil loni meziročně 2,5krát zisk na 291 milionů korun. Tržby za prodej zboží stouply o 12,7 procenta na 12,8 miliardy korun. Vyplývá to z konsolidované výroční zprávy společnosti zveřejněné ve Sbírce listin.

V roce 2017 přetrvával v prvním čtvrtletí růstový cenový trend z konce předloňského roku. Ve druhém čtvrtletí se cenový trend změnil, a to hlavně u ploché oceli. Zvyšující se HDP ve střední Evropě napomohlo stabilizovat ceny a zvýšit poptávku, převážně ve stavebním segmentu. K začátku čtvrtého čtvrtletí začaly ceny opětovně růst, což mělo za následek přeplnění plánu společnosti," uvedla ve zprávě firma.

Ferona se zaměřuje na nákup, skladování, úpravu a prodej hutních výrobků, neželezných kovů a navazujícího sortimentu. Významnými dodavateli firmy jsou například ArcelorMittal Ostrava a Moravia Steel. Tržní podíl společnosti se liší podle výrobků, ale v průměru se dlouhodobě pohybuje kolem 15 až 20 procent dodávek pro tuzemskou spotřebu. Celkem loni Ferona v Česku prodala zhruba 727 tisíc tun materiálu, meziročně o 0,3 procenta méně.

V obchodní činnosti se Ferona orientuje především na český trh. Okruh zákazníků tvoří tisíce středních a menších průmyslových, stavebních, zemědělských a obchodních firem, pro které není efektivní kupovat přímo od výrobců. Pobočky a provozovny má Ferona po celé zemi. Nabízí například ocelové tyče, plechy nebo trubky.