Hyundai loni skoro ztrojnásobil zisk. Nedostatek čipů bude podle automobilky polevovat

Hyundai Santa Fe PHEV Luxury

Hyundai Santa Fe PHEV Luxury Zdroj: auto.cz/Samuel Mareček

Hyundai i20 1.0 T-GDI
Hyundai Santa Fe PHEV Luxury
Hyundai Kona 1.6 T-GDI (145 kW) DCT
4
Fotogalerie

Jihokorejská automobilka Hyundai Motor v loňském roce téměř ztrojnásobila čistý zisk na 5,7 bilionu wonů (přes 100 miliard korun). V samotném čtvrtém čtvrtletí však zisk meziročně klesl o více než 40 procent na 701,4 miliardy wonů, oznámila firma v tiskové zprávě. Hyundai se v poslední době podobně jako další výrobci automobilů potýká s nedostatkem součástek a růstem cen surovin.

Automobilka už dříve oznámila, že v loňském roce zvýšila celosvětový prodej o 3,9 procenta na 3,89 milionu vozů. Ve čtvrtém čtvrtletí však prodej meziročně klesl, a to o 15,7 procenta na 960.639 vozů. Hyundai vyrábí auta i v České republice.

Firma podle agentury Reuters předpověděla, že globální nedostatek čipů bude od druhého čtvrtletí postupně polevovat. Automobilka už začátkem ledna uvedla, že letos hodlá zvýšit prodej na 4,32 milionu automobilů, což by bylo zhruba o 11 procent.

Video placeholde
Elektromobilita: Jaké jsou plány EU a světa? • Videohub

Hyundai je největší automobilkou v Jižní Koreji a spolu se svou sesterskou firmou Kia Motors tvoří jednoho z deseti největších výrobců automobilů na světě. Společnost Hyundai v listopadu 2008 oficiálně zahájila sériovou výrobu osobních aut v Nošovicích na Frýdecko-Místecku, zatímco Kia spustila v prosinci 2007 sériovou výrobu osobních aut u Žiliny na Slovensku.

Nošovická továrna Hyundai Motor Manufacturing Czech (HMMC) loni zvýšila výrobu o 15 procent na 275 tisíc vozů a letos očekává další růst produkce. Továrna v Nošovicích je jediným výrobním závodem Hyundai v Evropské unii.